Lunken ligestilling: Jeg arbejder bedst sammen med mænd

Kvindelige kandidater over hele landet kæmper i disse dage for en mere ligelig kønsfordeling i de nye kommunalbestyrelser og regionsråd.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der træffes beslutninger for millioner af kroner i byrådssalen ved Lillebælt, så sidder der kun fire kvinder med ved bordet.

I Middelfart er bare fire af de 25 sorte stole besat af kvinder. Dermed ligger kommunen med 16 procent under landsgennemsnittet, der er næsten dobbelt så højt.

En af kvinderne i Middelfart er kommunens 2. viceborgmester Anni Tyrrestrup, som selv er lunken på spørgsmålet om ligestilling.  

quote Der skal ikke flere kvinder ind i politik for enhver pris. Det er fagligheden, der skal afgøre det og ikke kønnet. Jeg arbejder bedst med mænd

Anni Tyrrestrup, 2. viceborgmester, DF

- Der skal ikke flere kvinder ind i politik for enhver pris. Det er fagligheden, der skal afgøre det og ikke kønnet. Jeg arbejder bedst med mænd og har haft flere mænd som "veninder". De er mere ligetil, og så kræver det ikke så meget tid, siger Anni Tyrrestrup. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kvinder til kamp

Over hele landet er tusindvis af kvindelige kandidater på gaden de kommende tre dage i Kvinderådets landsdækkende, tværpolitiske kampagne "Stem kvinder ind".

De kæmper for at få flere kvinder ind i landets kommunalbestyrelser, hvor de indtil nu kun har udgjort højst 30 procent.

Anni Tyrrestrup kan godt se vigtigheden af at få en mere repræsentativ fordeling af kønnene i det nye kommende byråd. Hun har selv haft udfordringer som kvinde, da hun i 2009 blev valgt ind i Middelfart.

- Der sad mænd på alle posterne, borgmesterposten og udvalgsposterne, og de så mig ikke. Jeg troede, vi kunne drikke øl sammen 1. maj, men de så mig simpelthen ikke, siger hun.

Kvindeaktion på Nytorv i Middelfart

Aktion på Nytorv

Efter overvejelser har hun tænkt sig at deltage i det tværpolitiske gadevælgermøde på Nytorv lørdag sammen med de kvindelige kandidater på tværs af partierne, der opstiller til kommunalbestyrelsen i Middelfart. 

Med gadevælgermødet vil de sætte fokus på kvinder i lokalpolitik. De vil gøre klart for vælgerne, at det er deres afgørelse, om der skal være en mere ligelig kønsfordeling i den nye kommunalbestyrelse eller i regionsrådet.

- Vi tænker mere smidigt og blødt og kan give smidighed til velfærdsdelen. Men vi kan drømme om at få mere ligestilling, vi kan ikke tæske os til ligestilling, mener Anni Tyrrestrup. 

Hun ser den store hurdle i at få mødre fra børnefamilier til at bruge tid på politik fremfor familielivet. Hendes personlige kalender er fyldt med politik og begrænser sig ikke til de 20 timer i gennemsnit.

- Hvis vi fik lavet en pakke med et tilskud, så de, der har børn under 10 år, får et ekstra tilskud. Så kunne de købe noget hjælp til barnepasning og give dem ekstra hjælp, foreslår hun. 

 

20 timer slår ikke til. Jeg har telefonen åben døgnet rundt og bruger fuld tid på arbejdet som byrådspolitiker, siger Anni Tyrrestrup Foto: Pernille Kjær Nielsen
20 timer slår ikke til. Jeg har telefonen åben døgnet rundt og bruger fuld tid på arbejdet som byrådspolitiker, siger Anni Tyrrestrup Foto: Pernille Kjær Nielsen

Politiske oplevelser

Udover Anni Tyrrestrup fra DF sidder Venstres Regitze Tilma, Agnete Damkjær fra Radikale og Konservatives Nicoline Damkjær med til bords i byrådssalen med udsigt til Lillebælt.

Anni Tyrrestrup forudser, at der ligger et stort arbejde for landets partier og den kommunale forvaltning i at gøre det attraktivt for kvinder at se sig selv som byrådsmedlem.

-Børn er skønne, men der er også andre oplevelser at få. Jeg synes, det er vigtigt, at kvinder også får øjnene op for de oplevelser, de vælger fra, siger hun.  

Oversigt

    Oversigt