Lyset vender tilbage på landet

Mange fynske kommuner har gennem de seneste år slukket for dele af gadebelysningen for at spare penge. Men nu vender lyset tilbage til de tyndt befolkede egne flere steder på Fyn.

Slukkede gadelygter har skabt utryghed og protester flere steder på Fyn. Både i Faaborg-Midtfyn, på Nordfyn og andre kommuner har politikerne gennem en årrække skruet ned for gadebelysningen for at spare penge.

- Jamen det var forfærdeligt. Folk kunne ikke finde hjem, og mange faldt og slog sig, siger Kirsten Eriksen fra Otterup, der de seneste år har været mørklagt fra klokken 23.30.

Men for Nordfyns Kommune var der en kontant besparelse i at slukke gadebelysningen.

- Vi skal hele tiden finde penge, og vi fandt ud af, at vi kunne spare 800.000 kroner ved at slukke om natten, og det var nødvendigt for at budgettet kunne løbe rundt, siger Kim Johansen(S), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune.

Men nu går udviklingen den anden vej. Nye LED-pærer gør det nemligt muligt at tænde de slukkede gadelys igen - uden at det belaster kommunekassen.

- Regnestykket viser, at vi kan skifte til de nye pærer og samtidig spare penge. Vores investering er betalt allerede om 15 år, og til den tid er der nok kommet noget nyt igen, siger Kim Johansen.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har de netop besluttet at skifte alle gadelys til LED-pærer. Det betyder at lyset blandt andet vender tilbage til Svinninge og Diernæs. Udgiften lyder på 45 millioner over de næste 15 år.

- Jeg var påvirket af, at borgerne var meget utilfredse med den manglende vejbelysning. Men da vi ikke kan udvide budgettet, var det dejligt, at vi kunne få lyset tilbage med den nye teknologi, siger Grethe Justesen(K), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Oversigt

    Oversigt