Indsats virker: Mårhund fanget på Fyn

Onsdag var en af de seks Judas-mårhunde, der blev sat ud i det fynske sidste år, med til at fange en mårhund i det nordøstlige Odense. Kærligheden kan blive mårhundens død.

De fynske mårhunde mæsker sig i padder og fugle og truer med at udkonkurrere ræve og grævlinge. Men nu er der en mindre på Fyn. 

Én af de seks Judas-mårhunde, der blev sat ud på Fyn i slutningen af november, har nu gjort sin pligt. Den har forrådt en af sine venner, som nu er i hænderne på blandt andet Peter Bülow Hansen, der er en del af mårhundekorpset i Naturstyrelsen. 

quote At den her er fanget, giver mig lidt ro i sjælen.

Peter Bülow Hansen, en del af mårhundekorpset i Naturstyrrelsen

- Den allerbedste historie ville have været, hvis vi ikke havde fanget nogen (mårhunde, red.). Men fakta er, at jeg selv har set en med mine egne øjne, så jeg vidste den skulle være her, fortæller han til TV 2/Fyn, imens han står med den nyfundne mårhund i hænderne. 

- At den her er fanget, giver mig lidt ro i sjælen. 

Den nyfundne mårhund blev fundet i den nordøstlige del af Odense i selskab med Judas-mårhunden. 

Se hvor Judas-mårhunden har bevæget sig rundt og fundet endnu en mårhund.
Se hvor Judas-mårhunden har bevæget sig rundt og fundet endnu en mårhund.
Foto: Miljøstyrrelsen

Mårhundens skæbne er ukendt

Den dygtige Judas-mårhund bliver igen sat ud for at finde endnu flere fynske mårhunde - hvis de findes derude. 

Men mårhunden, som onsdag blev fanget i Odense, skal højst sandsynlig ikke agere Judas ligesom vennen. Alt tyder nemlig på, at den nyfundne mårhund er alt for gammel, og derfor med stor sandsynlighed har været fri for sidste gang nogensinde. 

Forråder sine egne

De seks Judas-mårhunde er GPS-mærkede og blev sat ud i november sidste år under stor mediebevågenhed med deltagelse af blandt andre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). 

Judas-mårhundenes opgave er at lokke en vild mage til, som efterfølgende kan fanges og aflives, så Fyn kan blive fri for mårhunde.

quote Det, at vi har fanget den i dag, viser, at indsatsen bliver nødt til at fortsætte på Fyn for at sikre, at Fyn ikke bliver invaderet af mårhunde.

Mariann Chriél, dyrlæge og specialkonsulent i Miljøstyrelsen

Og det var netop det, der skete onsdag i Odense. 

- Det fantastiske ved mårhunde er, at de er enormt pardannende, fortæller Peter Bülow Hansen og fortsætter:

- Der er to ting, der kan få en mårhund til at stoppe med at vandre. Det ene er god mad, og det andet er kærlighed. 

I onsdagens tilfælde var det kærligheden, der gjorde, at Judas-mårhunden var med til at fange en af sine venner. 

Grunden til at Judas-mårhundene overhovedet blev sluppet løs, er, at der i starten af november sidste år blev set en mårhund på Tåsinge. Mårhunden blev skudt og efterfølgende sendt til undersøgelse på Veterinærinstituttet.

Senere på ugen blev en anden mårhund set ved Kerteminde på Fyn. Mårhunden ved Kerteminde slap væk.

Indtil de to mårhunde blev spottet, havde Fyn været fri for den invasive mårhund, der er et altædende rovdyr, som spiser alt fra ådsler til krebs, fisk, insekter, fugle og både små og store pattedyr som ræve og grævlinge. Dermed er mårhunden en trussel for hjemmehørende arter.

FAKTA OM MÅRHUNDEN

Fyn og øerne afsøgt

Fem af Judas-mårhundene blev sat ud forskellige steder på Fyn, og den sidste blev i første omgang sluppet løs på Ærø. Siden da har de vandret rundt over det meste af Fyn uden at finde andre mårhunde.

Men onsdag gjorde én af de seks Judas-mårhunde sin pligt og angav en fynsk ven. Dermed har indsatsen mod mårhundene på Fyn ifølge dyrlæge og specialkonsulent i Miljøstyrelsen Mariann Chriél fungeret. 

- Det, at vi har fanget den i dag, viser, at indsatsen bliver nødt til at fortsætte på Fyn for at sikre, at Fyn ikke bliver invaderet af mårhunde, fortæller hun til TV 2/Fyn. 

Det, at der nu er fanget en mårhund på Fyn, viser, at indsatsen virker. Det mener en dyrlæge fra Miljøstyrelsen.

Oversigt

    Oversigt