Madspild i Svendborg

Handelsgymnasieeleverne i Svendborg har madspild på skoleskemaet. Fredag var der finale i dysten om, hvem der har fået den bedste ide til at undgå spild af mad.

Et af seks finalehold fremlægger resultatet af to ugers arbejde med gode ideer til at undgå madspild. En konkurrence, der har været lidt af en øjenåbner.

- Jeg synes, den har været meget lærerig, og jeg synes, den har været god for at forstå, hvad madspild egentlig er, siger Malte Marling Hansen fra Svendborg Erhvervsskole.

- Ingen i vores gruppe havde set det som noget problem. Vi havde også en fra klassen, der efter at have læst om det stadig ikke syntes, der var noget problem, men det er jo klart, at når vi bruger så meget tid på det og får så mange informationer, så finder vi også ud af, at det er et alvorligt problem, siger en anden elev på skolen, Martin Brandt.

Konstant fokus på madspild

Ikke langt fra auditoriet, hvor ideerne blev fremlagt, er madspild dagligt i fokus. I skolens kantine.

- Vi kører med en dagens ret og en lun ret, og vi holder hele tiden øje med, hvad vi har i dagens ret, der kan bruges til lun ret dagen efter, for at genbruge tingene, siger kantinens souschef Ida Heinadottir Heinesen.

Og så handler det om at undgå overproduktion:

- Og få informationer fra skolen. Hvor mange er der på skolen, og hvor mange er væk fra skolen, så vi dag for dag kan justere vores produktion.

App og pH-værdi

I dag kom der så nye ideer. Det ene vinderhold fandt ud af, at store mængder mælk ryger ud, fordi man ikke har lyst til at smage på den, når den har stået nogen tid. Det ville de ændre.

- Vi har taget en pH-indikator, der skifter farve efter hvor gammel mælken er, og når den har fået en bestemt farve, så smider man den ud, fortæller Malte Marling Hansen.

Det andet vinderhold lavede en app til smartphone, som automatisk fortæller når butikkerne nedsætter en vare, fordi udløbsdatoen nærmer sig.

Billig mad til forbrugerne og butikken slipper af med det. En ide født af research.

- Og der viste det sig, at størstedelen af det madspild, der kommer fra Danmark, det kommer fra butikkerne. Og så tænkte vi, at det er der vi ville agere, siger Martin Brandt.

FDB og Young Enterprise står bag konkurrencen og ikke kun for sjov. For eksempel var Kvickly stærkt interesseret i en af ideerne sidste år.

- Der var nogle barrierer, der gjorde at det ikke blev implementeret fuldt ud, men der var opmærksomhed og bevågenhed på de ideer, der var blevet skabt her på HHX, siger Mette Uth, der er skolens uddannelseschef.

Oversigt

    Oversigt