Mæslinge-epidemi på vej mod Fyn

Et udbrud af mæslinger har ramt Københavns-området. 46 er konstateret smittet, halvdelen har været indlagt. Epidemien er på vej mod Fyn.

Den smitsomme sygdom mæslinger har de seneste måneder ramt mindst 46 børn og voksne - de fleste i Københavns-området.

Det er første gang i 14 år, at så mange er konstateret syge, og det bekymrer myndighederne. Især fordi flere end halvdelen af de smittede er så hårdt angrebne, at det har været nødvendigt at indlægge dem.

Smitten spreder sig

Ifølge overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, er der ikke noget, der tyder på, at antallet af syge er for nedadgående.

- Tværtimod ser vi tilfælde, hvor vi ikke har en kendt smittekilde, og det kan tyde på, at smitten spreder sig. Efter påskens rejser sandsynligvis også til Fyn og Jylland, siger overlæge Kåre Mølbak til Ritzau.

Hvert tiende barn er ikke vaccinet

Mæslinger er en meget smitsom sygdom, men da langt de fleste børn født efter 1987 er blevet vaccineret, er den sjælden. Når så forholdsvis mange alligevel smittes, skyldes det, at omkring hvert tiende barn ikke vaccineres.

- Det betyder, at der, som årene går, ophobes et større antal, som er modtagelige for sygdommen. Det er den situation, vi står i nu, siger Kåre Mølbak til Ritzau.

Mistanke om hjernebetændelse

Når over halvdelen har været indlagt, enkelte med mistanke om hjernebetændelse, skyldes det især, at der blandt de smittede er mange voksne. Hver tredje er over 18 år - den ældste 59 år,

- Sygdommen er normalt mest alvorlig hos voksne, og det er også det mønster, der tegner sig her, siger Kåre Mølbak.

Modsat tidligere mener han ikke, at forældre bevidst undgår at få deres børn vaccineret, fordi de frygter bivirkninger fra vaccinen. Mere sandsynligt er det, at forældrene i en travl hverdag "glemmer" at få bestilt tid hos lægen.

- Og så opfatter de ikke mæslinger som noget særligt problem. Mange kender ikke længere nogen, som har været alvorligt syge, eller som i værste fald er døde, siger overlægen.

Fynske kommuner advarer

Flere fynske kommuner advarer nu personer, der ikke er vaccineret.

- Vi ved, at der i Danmark til stadighed er en mindre gruppe af børn, unge og voksne der ikke er vaccineret mod mæslinger. For at begrænse en mulig mæslingeepidemi vil det kommunale hygiejnenetværk anbefale at alle, der ikke er vaccineret mod mæslinger, søger egen læge for at blive vaccineret, lyder det fra Hygiejnenetværket i Odense Kommune.

Oversigt

    Oversigt