Maleri forsvundet: Hvem er Lars Jens?

Østfyns Museer er i øjeblikket i gang med at en sjælden og kompliceret arkæologisk udgravning - på en 17 meter høj lift. Samtidig efterlyses et billede af Johannes Larsen, der har forbindelse til udgravningen.

Når arkæologerne arbejder med udgravninger, foregår det som regel på jorden eller i jorden. Men lige nu er arkæologer fra Østfyns Museer i gang med en sjælden og lettere vanskelig opgave. De undersøger nemlig en fredet gravhøj, kaldet Lars Jens' Høj, der ligger helt ude på kanten af en klint på Hindsholm. Men for at nå op til gravhøjen, er arkæologerne nødt til at stå på en 17 meter høj lift.

- Det er ret usædvanligt, men når man først har vænnet sig til højden, kan man godt abstrahere fra det, siger Malene Refshauge Beck, museumsinspektør og arkæolog fra Østfyns Museer.

Vejr, vind og havet har med tiden taget næsten halvdelen af den fredede gravhøj væk, så nu har Østfyns Museer fået tilladelse til at undersøge en gravhøj, der ikke tidligere har været udsat for gravrøvere eller er blevet pløjet over af landmænd.

- Det giver os en unik mulighed for at undersøge gravhøjen og finde ud af, hvordan landskabet har set ud i bronzealderen, hvor højen stammer fra, siger Malene Refshauge Beck.

Gravhøjen er bygget af tørv, og det er blandt andet pollenanalyser fra jordlagene i højen, der vil kunne bidrage til ny viden om landskabets udseende for mere end 2300 år siden.

Lars Jens og det forsvundne Johannes Larsen billede

Lars Jens' Høj, har gravhøjen heddet så længe nogen kan huske, men ingen ved, hvem Lars Jens var.  Og hvor er Johannes Larsens maleri af Lars Jens' Høj? 

Det er nogle af de gåder, der er forbundet med arbejdet, og derfor vil Østfyns Museer gerne have hjælp til opklaringsarbejdet.

- Johannes larsen malede en serie af billeder fra Snave Strand, blandt andet et billede af gravhøjen med titlen Lars Jenshøj, Snave i 1911. Vi kan se, at det var på auktion i 1922, men vi ved ikke, hvor billedet er i dag. Vi vil meget gerne se billedet, for det vil også kunne vise, hvordan gravhøjen har set ud for 100 år siden, siger Mette Thøgersen, afdelingsleder for Johannes Larsen Museet.

Museet efterlyser hjælp til at løse gåderne på deres hjemmeside

Bronzesværd faldt ud af gravhøjen

For et par år siden fandt man resterne af et bronzesværd, der var faldet ned på stranden foran gravhøjen, fordi den nu ligger helt ud til kanten af klinten. Fundet vidner om, at det har været en betydningsfuld person, der blev begravet i Lars Jens' Høj.

- Bronze var ikke let tilgængeligt på den tid, så man har været langt omkring for at kunne lave sådan et sværd, siger Malene Refshauge Beck, der dog ikke regner med, at der kommer andre skatte til syne ved udgravningen.

- Nej, det har jeg ikke nogen forventninger til. Vi skal primært undersøge pollen for at blive klogere på landskabets udseende, men det kan jo være, at tiden gør arbejdet for os. Kysten bliver jo ædt, og naturen er ligeglad med, at gravhøjen er fredet, siger hun.

TV 2/Fyn skulle have sendt direkte fra udgravningerne og set nærmere på mysteriet om Lars Jens og det forsvundne billede af Johannes Larsen i Fyn Live klokken 14.30. På grund af blæst er det dog udskudt. Vi håber at kunne sende direkte derfra senere på ugen.

Oversigt

    Oversigt