Maleri i konflikt med grim væg

En kreativ borger i Kerteminde gik igang med at male et stort vikingesejl på en grim væg. Men væggen er en del af et fredet miljø, så nu fjerner borgeren sit kunstværk.

Strøg for strøg bliver maleriet af et vikingesejl mindre.

- Jeg er i gang med at slette et vikingesejl, fordi museet ikke vil have det. Og så bliver jeg jo nødt til at slette det, siger Karl Nielsen, der har malet billedet på gavlen af et hus i Kerteminde.

Mens maleriet bliver fjernet, kommer museumsdirektør Erland Porsmose til.

- Jeg er meget iponeret over, at han så resolut går i gang. Det skal jeg love for, så det kan jeg da kun sige tak for, siger museumsdirektøren.

Det var en ramponeret væg, der fik den initiativrige skiltemaler til at gå i gang med sin udsmykning før Kerteminde bys jubilæum.

- Og jeg så tit har tænkt på, at vi skal have noget med vikinger. Så da jeg så den gavl her, tænkte jeg at den er alt for grim til et 600 års jubilæum, så jeg ville lave et vikingesejl, fortæller Karl Nielsen.

Men nej. Den går ikke. Væggen er en del af et fredet miljø.

- Det er et af de få bevarede helstøbte gårdmiljøer fra Kertemindes fortid, hvor vi har 1600-tals bygninger i to etager på den ene side, og vi har 1700-tals baghuse til den anden side, siger Erland Porsmose.

Havde fået tilladelse

Købmanden, som ejer huset, havde givet tilladelse, og flere undrer sig over, at maleriet ikke må blive. Blandt andet en arkitekt med bygningsrenovering som speciale.

- Det er lidt malplaceret og ude af proportioner, at man ikke må lave det det, men man må gerne have rusten pigtråd, plastiktag, plastiktagrender og en grim trappe. Det gør ikke noget, siger arkitekten Jens Hald.

Men lov er lov, og Kulturarvsstyrelsen er imod. Karl Nielsens initiativ har dog sat noget i gang.

- Lad os prøve at se, hvad vi kan finde ud af i fælleskab, for at gøre det her til et mere attraktivt sted, siger Erland Porsmose.

Oversigt

    Oversigt