For mange hjertepatienter dør på OUH

Patienter på OUHs hjertecenter har større risiko for at dø end patienter på hjertecentrene i Skejby, Aalborg og Varde.

De nyeste tal fra Vestdansk Hjertedatabase viser, at patienter på Odense Universitetshospitals hjertecenter har større risiko for at dø inden for 30 dage efter en bypass- eller hjerteklap-operation end patienter på hjertecentrene i Skejby, Aalborg og Varde. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Vestdansk Hjertedatabase indsamler data og sammenligner kvaliteten på de fire centre,

Patienterne er opdelt i tre grupper. Lette, moderate og svære. Og inden for alle grupper er dødeligheden på OUH markant højere end på de øvrige centre.

Eksempelvis døde 14,1 procent eller 11 ud af 78 svære hjertepatienter 30 efter operation på OUH i 2008, mens 4,8 procent døde på Skejby, 4,9 i Aalborg og 1,9 i Varde.

- Tallene bør give anledning til en undersøgelse af, om man gør noget
tingene rigtigt på OUH, siger Jan Kyst Madsen, ledende hjerteoverlæge på Gentofte Hospital og bestyrelsesformand for Dansk Hjerteregister, som samler hjertedata fra hele landet.

Sundhedsstyrelsens nationale standard for det hjertekirurgiske område siger, at en dødelighed på over fem procent bør give anledning til særlig opmærksomhed.

Hjertekirurgerne på OUH mødes torsdag eftermiddag for at drøfte tallene og finde svar på, hvorfor patientdødeligheden er markant højere i Odense end i Skejby og Aalborg.

- Vi undersøger løbende, - før, under og efter en operation - om vi begår fejl, men har ikke kunnet finde nogle. Så nu gør vi en ekstra indsats for at finde årsager til, at Odense skiller sig ud. Men indtil
vi har analyseret det til bunds, vil jeg ikke komme med bud på
den forhøjede dødelighed, siger ledende overlæge Gert Lerbjerg fra OUH.

Oversigt

    Oversigt