I det fynske folks tjeneste

Mange vælgere beslutter sig først i stemmeboksen

Hvis du endnu ikke har besluttet, hvor dit kryds skal sættes til kommunalvalget, er du formentlig ikke alene.

Valgkortet er afleveret, gardinet er trukket for i stemmeboksen, og stemmesedlen rullet ud. Først i det øjeblik beslutter en stor del af danskerne endeligt, hvor de skal sætte krydset ved kommunalvalget.

Op mod hver tiende vælger beslutter nemlig først i sidste øjeblik, hvem de skal stemme på, siger kommunalforsker Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Sidste øjebliks uddeling af valgmateriale og valgplakater så tæt omkring valgstederne, som det nu er lovligt, er en god idé.

- Analyser af kommunalvalgene de seneste 20 år viser, at hver tiende vælger først beslutter sig for, hvor de vil sætte deres kryds, i absolut sidste øjeblik, siger Roger Buch.

Også fra professor Jørgen Elklit fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet lyder det, at det godt kan betale sig for kandidaterne at lade valgplakaterne hænge til efter klokken 20 tirsdag aften.

Og han mener ikke, at det nødvendigvis er et udtryk for manglende interesse eller deltagelse, at så mange vælgere er rådvilde, helt indtil de står i stemmeboksen med kuglepennen i hånden.

- For en del kan det selvfølgelig skyldes, at folk ikke får sat sig ordentligt ind i tingene og skubber det foran sig indtil sidste øjeblik, hvor de absolut ikke kan udskyde beslutningen længere, siger Jørgen Elklit.

- Men det kan jo altså også være et udtryk for, at folk omvendt har sat sig rigtig godt ind i sagerne og simpelthen bare ikke har kunnet finde ud af, om kandidat a eller b vil være den bedste, tilføjer professoren.

Valgstederne åbner landet over tirsdag morgen klokken ni. Ubeslutsomme vælgere har helt til klokken 20 til at gøre sig de sidste overvejelser, for her lukker valgstederne.

Ved du noget? Så send os et tip