Markslagtninger: Derfor nøler Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har slet ikke lyst til at forbyde markslagtninger. Nu forsøger de at finde en vej ud. Det vurderer Thomas Funding, TV 2/FYNs Christiansborg-redaktør.

Aflivning af slagtekvæg på marken skal måske forbydes. Det var Fødevarestyrelsens udmelding i en artikel i Politiken for nylig.

Siden har der været total radiotavshed fra styrelsens side.

Og det er der en rigtig god grund til, vurderer Thomas Funding, TV 2/FYNs Christiansborg-redaktør.

Fødevarestyrelsen ville helst helt undgå at skride ind med et forbud, vurderer han:

- Det er mit klare indtryk, at Fødevarestyrelsen i øjeblikket er i gang med at finde ud af, om der er nogen vej igennem her, hvor man kan undgå at skride ind over for markslagtninger. Man er i gang med at kigge paragraffer og EU-direktiver igennem, siger han.

Det er nemlig et direktiv fra EU, der dikterer, at slagtning på marken kun må ske, når der ikke er mulighed for at transportere dyret levende til slagteriet.

I Danmark har vi de senere år fortolket direktivet noget mere lempeligt. Vi markskyder også, hvis vi ikke umiddelbart kan fange dyrene. Eller af hensyn til dyrenes velfærd. Mange mener, at dyrene bliver stressede, når de transporteres levende til slagteriet.

 

- Det er en kompleks sag, især fordi EU er inde over her. Det her er ikke noget, man som udgangspunkt bare kan bestemme i Danmark. Fødevarestyrelsen forsøger at undgå at få en sag med EU-systemet.

Politisk pres på styrelse

Han vurderer, at Fødevarestyrelsen er udsat for massivt politisk pres.

- Man har ikke lyst til at skride ind, blandt andet fordi man ved, at det politisk vil være meget dårlig timing, siger Thomas Funding.

Han mener ikke, at Fødevarestyrelsen kan ligge i flyverskjul meget længere:

- Det er klart, det er jo uholdbart, at landmændene bliver efterladt i uvished om, hvad de må og ikke må.

Oversigt

    Oversigt