I det fynske folks tjeneste

Maskingevær fundet i Vester Skerninge

En murermester fra fra Sydfyn fik sig noget af en overraskelse, da han var i gang med udgravningerne til et hus.

Et gammelt våben fra 2. verdenskrig er dukket op under udgravningerne til et hus i Vester Skerninge.

Det var et noget usædvanligt fund en murermester på Sydfyn gjorde, da han tirsdag var i gang med at grave ud til et fundament. Pludselig dukkede en maskinkanon med tre løb og en mængde ammunition op af jorden.

Fundet blev gjort på Øster Skerningevej i Vester Skerninge, og både ammunition og maskinkanonen havde kendt bedre dage. Således var de tre 80-90 cm lange løb blevet bøjet.

Våbnet viste sig ifølge vagtchefen ved Fyns Politi at stamme fra et engelsk fly, der blev skudt ned over Sydfyn under Den 2. Verdenskrig.

Om aftenen den 23. april 1944 lettede Stirling-flyet LJ526 fra den 149. eskadrille fra Lakenheath flyvepladsen i Suffolk i England.

Besætningen på syv mand fra England, Canada og Australien var erfaren og havde været på mange togter, hvor den blandt andet havde kastet miner i Kielerbugten. Så opgaven den 23. april, hvor den skulle smide miner i Femern Bælt, var nærmest en rutineopgave for besætningen.

Men om natten over Sydfyn gik det galt. Det kom til luftkamp med en natjager fra det tyske Luftwaffe. To allierede fly blev skudt ned, og LJ526 styrtede ned ved grænsen mellem Øster Skerninge og Ollerup.

Dagen efter kunne man i Svendborg Avis læse, hvordan vidner klokken 23.15 havde set en engelsk maskine "styrte brændende ned i Ø. Skerninge og maskinen splintredes i flere dele". Ingen af de syv besætningsmedlemmer overlevede.

66 år senere dukkede maskinkanonen fra det nedskudte fly så op, da en murermester skulle grave ud til et fundament.

- Vi har taget våbnet i vores varetægt og vil undersøge, om et museum eller lignende skulle være interesseret i det, siger vagtchef Lars Fredensborg fra Fyns Politi.

www.123hjemmeside.dk/krigsgrave-sydfyn kan man læse alt om flyet og dets endeligt.