Massevaccination af kvæg på vej

Køer, får og geder på Fyn skal i vaccineres mod sygdommen bluetongue. I alt skal dyr 14.500 danske besætninger vaccineres.

560.000 stykker kvæg og 110.000 får og geder skal i løbet af sommeren vaccineres mod sygdommen bluetongue, der ellers truer med at sprede sig over hele landet med stor hastighed, skriver Frederiksborg Amts Avis. Hidtil har der kun været ét tilfælde af sygdommen herhjemme - i en fårebesætning. Men sygdommen er velkendt i Sydeuropa og i hastig march nordover. Et udbrud i Holland gav landmænd tab på sammenlagt cirka 750 millioner kroner.

Bluetongue er ikke farlig for mennesker. Den angriber nemlig kun drøvtyggere, og kontakt med smittede dyr udgør derfor ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.

Går alt efter planen, regner Fødevareministeriet med, at bluetongue er udryddet i Danmark i efteråret 2009. Fødevareministeriet har sammen med Dansk Kvæg, Dansk Fåreavl og Dansk Gedeunion lagt en slagplan for, hvad der bliver danmarkshistoriens største vaccinationskampagne - større end selv vaccinationerne i 1960'erne mod mund- og klovsyge.

Cirka 100 personer skal i løbet af to en halv måned rundt og vaccinere dyr på cirka 14.500 besætninger.

Oversigt

    Oversigt