I det fynske folks tjeneste

Massiv opbakning til friskole i Lumby

Rygterne om lukning af Lumby Skole i det nordlige Odense, har fået forældrene til at handle hurtigt. På bare 25 timer har over 50 personer samlet 39.000 kroner ind til en friskole.

01:55

På bare et døgn er der blevet samlet næsten 40.000 kroner til en friskole i Lumby

1 af 3

Fredag blev et oplæg fra Børne- og Ungeforvaltningen om skolelukninger lækket, og da Lumby Skole stod på listen over lukningstruede skoler gik alarmklokkerne straks i gang i det lille lokalsamfund.

- Min datter er lige startet i børnehaveklassen og vi bor i et nybygget hus lige ved siden af skolen. Så det rammer lidt hårdt, hvis skolen pludselig skal lukke, siger Jacob Thomsen fra Lumby.

50 indsamlere

På rekordtid meldte 50 personer sig til at samle penge ind, så Lumby kan indlevere en ansøgning om oprettelse af en friskole.

Ansøgningsfristen udløber mandag klokken 12 og kræver at man stiller et depositum på 20.000 kroner.

- Der har været en enorm opbakning. Alle vil gerne være sikre på at kunne etablere den friskole, hvis det bliver aktuelt, derfor har vi været ude og samle ind hele weekenden, siger initiativtager til friskolen, Søren Jensen.

- Vi er et lille samfund. Det drejer sig om vors børn og vores skole, men det drejer sig også om alle de folk, der er flyttet ud til Lumby. vores skole bliver brugt hele dagen og er et rigtigt vigttigt samlingsted for et lille samfund som Lumby, siger Hanne Schultz, der er formand for borgerforeningen i Lumby.

Beboernes første prioritet er dog stadig at bevare den lokale folkeskole, og den kamp forbereder de sig i første omgang på. Hvis politikerne beslutter, at følge forvaltningens oplæg og lukke Lumby Skole, vil borgerne sende deres friskoleansøgning.

- Jeg synes, at det er helt fantastisk, at vi har kunnet samle 39.000 ind på et døgn. Det viser, at vi har opbakning i lokalsamfundet, og at der er en masse mennesker, der vil gøre noget for at bevare vores skole, siger Hanne Schultz.

Der går 149 elever på Lumby Skole fra 0. til 6. klasse.