McDonald's klar til at støtte biblioteker

Ejeren af de odenseanske McDonald's-restauranter er åben over for at træde til som sponsor for offentlige biblioteker, der mangler penge.

Det fortæller TV 2/FYNs kulturmagasin "Fabrikken".

- Selvfølgelig vil vi også gerne støtte bibliotekerne, ligesom vi støtter Odense Zoo og OB. Vi ved jo alle sammen, hvordan det hænger sammen med kommunens økonomi. Og vi ved også, hvor vigtigt det er, at vi har biblioteker, siger ejeren, Ernst Kier, til TV 2/FYN.

Og støtten kan meget vel være nødvendig. Folkebibliotekernes budgetter strammer til i disse år, og det går ud over indkøbene. På bare to år fra 2009 til 2011 faldt de fynske bibliotekers indkøb af nye materialer med otte procent - en tendens, der også kan ses på landsplan.

Findes allerede i Canada

Finansieringsmodellen findes allerede i Canada. I provinsen Nova Scotia får folkebibliotekerne kun offentlige midler til 97 procent af deres budget. De skal selv finde de sidste tre procent fra for eksempel sponsorer og donationer.

- Den lokale McDonald's har været en stor støtte for vores sommerlæseklub, fortæller Ian White, der er Public Relations Manager på Western Counties Public Library, til TV 2/FYN.

Fastfood-kæden har sponsoreret en del præmier og aktiviteter til biblioteket. Og når man åbner bøgerne på det canadiske bibliotek, kan man se på omslaget, hvem der har finansieret den pågældende bog.

Odense Centralbibliotek vil ikke udelukke samarbejde

På Odense Centralbibliotek vil man ikke udelukke, at fremtidens bibliotek kan indeholde private sponsorer.

- Så længe det ikke har indflydelse på vores materialevalg og tilbud, som er en faglig og professionel vurdering, så vil jeg ikke udelukke noget. Jeg kan ikke overskue de juridiske hindringer. Det er ikke den måde, vi plejer at arbejde på, men der er måske en mulighed, siger bibliotekschef Kent Skov.

Henrik Jochumsen, der er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, har forsket i biblioteker i udlandet. Han mener ikke, at sponsorer behøver være et problem.

- Hvis du engagerer dig som bibliotek med lokale virksomheder, får du også en langt større tilknytning til lokalområdet. Det er det, de amerikanske og canadiske biblioteker skal opnå hele tiden - at engagere sig i lokalsamfundet. Det kan samarbejdet med de lokale virksomheder understøtte, fortæller han til TV 2/FYN.

I vinduet øvers i artiklen kan du se "Fabrikken" hvor indslaget var med.

Oversigt

    Oversigt