Medicin gav børn lammelse

Danske læger har i mindst 10 år brugt et kraftigt lægemiddel til at behandle spædbørn med de såkaldte jordbærmærker.

Lægemidlet Interferon har haft den hyppige bivirkning, at flere af børnene har udviklet spastisk lammelse i benene.

- Det er noget, jeg er ked af. Jeg er ked af, at der er sket de bivirkninger, siger børnelæge Niels Illum fra Odense Universitetshospital til 21 SØNDAG på DR1.

Niels Illum var en af de læger, der tilbage i starten af 90'erne begyndte at behandle spædbørn med jordbærmærker med interferon, selvom lægemidlet ikke er godkendt til den type behandling. Interferon er udviklet til behandling af blandt andet kræft.

- Det er helt igennem forkert at anvende interferon til behandling af milde former for jordbærmærker, som ikke er livstruende, siger Niels Illum i dag.

Seks-årige Rasmus Apollo er et af de børn, der har udviklet spastisk lammelse i benene efter at være blevet behandlet med interferon.

Han blev født med jordbærmærker omkring munden, og lægerne på Rigshospitalet vurderede, at han skulle have interferon, selvom der fandtes andre behandlingsformer, f.eks. binyrebarkhormon eller laserbehandling.

- Jeg har svært ved at forstå, at vi ufrivilligt skulle være med i et forsøg. Det er jo normalt noget, man skal have folks accept på, siger Rasmus Apollos mor, Mette Apollo.

Lægerne har behandlet et til to børn om året med interferon mod jordbærmærker. Erfaringer fra USA viste ellers, at hver femte barn ville udvikle spastisk lammelse som følge af behandlingen.

21 SØNDAG har kendskab til mindst tre børn, der efterfølgende er blevet spastisk lammet i benene.

I dag bruges interferon kun til at behandle livstruende jordbærmærker.

Oversigt

    Oversigt