For meget gang i Odense

Der er for meget gang i hjulene i Odense og kommunen kan blive tvunget til at udskyde renoveringer og nybyggeri for at leve op til regeringens anlægsloft.

De kommende år vil byggekraner skyde op overalt i Odense. Bygning af Teaterhus i centrum, omdannelse af Thomas B. Thriges Gade, anlæg af kanalforbindelsen, letbane, renovering af skoler og energiinvesteringer betyder, at Odense er Syddanmarks største vækstkommune.

Men de mange små og store projekter gør at Odense Kommune allerede i 2014 risikerer at ramme det såkaldte anlægsloft, som er en grænse for hvor mange penge kommunen må bruge på nye anlæg.

I øjeblikket viser prognoserne, at Odense Kommune vil bruge 24,5 millioner kroner mere i 2014 end anlægsloftet tilllader.

- Vi er som kommune presset af anlægsloftet, fordi vi er en vækstkommune. Men jeg forventer, at vi ved at flytte lidt rundt på investeringerne kan holde os lige under loftet, siger Odenses borgmester Anker Boye(S).

Bestemt fra EU

I værste fald kan kommunen blive tvunget til at fremrykke eller udskyde energirenoveringer eller ombygning af skoler.

- Vi holder rammerne for de store projekter i vores by, og hvis vi rammer anlægsloftet må vi flytte rundt på de øvrige aktiviteter i byen, siger Anker Boye.

Hvor meget kommunerne må bruge til nye anlæg de kommende år bliver bestemt af regeringen, som udstikker rammerne for at leve op til krav fra EU.

- Det er ærgeligt, hvis vi bliver tvunget til at bremse op. Vi har brug for at investerer og bygge nu, da vi har ledig arbejdskraft, og vi har brug for at få gang i beskæftigelsen, siger borgmesteren.

Det endelige anlægsloft for kommunerne er ikke forhandlet på plads endnu, og Odense håber, at loftet kan blive hævet, så kommunen ikke kan blive tvunget til at sætte tempoet ned.

Oversigt

    Oversigt