Hvidjulsbarometeret svinger frem og tilbage: Men der var engang hvid jul på Fyn

Prognoserne for hvid jul skifter i øjeblikket, som vinden blæser. Så mens vi spejder efter snefnug i luften, kan du her få et gensyn med ægte hvid jul.

Hvid eller grå jul?

Ifølge TV 2 Vejret peger nogle prognoser på lokal hvid jul - mens andre prognoser forudser en jul med plusgrader og nedbør i den forkerte farve.

 

Prognose af snedække juleaften klokken 21.
Prognose af snedække juleaften klokken 21.
Foto: TV 2 VEJRET

 

En landsdækkende hvid jul er et sjældent syn i Danmark. Siden 1900 er det kun sket ni gange. Senest var i 2010, hvor sneen væltede ned og begravede store dele af landet. 

 

1. juledag 2010. Folk skulle grave sig ud gennem driverne.
1. juledag 2010. Folk skulle grave sig ud gennem driverne.
Foto: Michala Randahl Bjerre

 

Tre meter høje snedriver

I Høje på Sydfyn lå der flere meter høje snedriver, og politiet advarede om al unødvendig udkørsel.

- Der er så mange snedriver, at man graver på højtryk for at komme ud. Senest har jeg hørt om gammel Gudbjerg Kommune, hvor der ligger snedriver på to-tre meter, som de (vejfolkene, red.) prøver at grave sig ud af, fortalte vagtchef Erik Skov den 25. december 2010. 
 

Snekaos lammede trafikken

I 2009 var der også hvid jul i Danmark. Sneen faldt - eller rettere væltede ned - allerede den 16. december. Det gav store problemer i trafikken, hvor det kunne tage flere timer at køre et par kilometer. 

- Det er da træls, men der er jo ikke noget at gøre ved det, lød det fra Allan Hansen fra Odense, der var fanget i en kø på Niels Bohrs Allé den 16. december 2009.

Se indslag fra 16. december 2009
Fotograf: TV 2/FYN

 

Mens de voksne bandede indvendigt over snevejret, så jublede børnene på kælkebakkerne. 

I Munkebo hvirvlede børn, sne og kælke rundt. Eller næsten. For Louis havnede hele tiden i busken - og Thomas ventede på, at forældrene kom hjem, så han endelig kunne få kælken i skuret ud - og hen på bakken.

 

Se indslaget fra Munkebo (2009)

Hvornår havde vi landsdækkende hvid jul?

Oversigt

    Oversigt