Mere ulovligt ålefiskeri

Ålen er truet, men alligevel foregår der massivt ulovligt ålefiskeri i det nære danske farvand. I de fynske er fiskeriet stigende.

- Nu går vi efter manden. Den største præventive effekt er, hvs vi kan få fat i fiskeren og præsentere ham for en bøde på 5-10.000 kroner i stedet for, at vi bare hiver de ulovlige redskaber op, siger overfiskeriinspektør Steen Nielsen fra Fiskeriinspektoratet Øst til DR Fyn.

Hvis Fiskerikontrollen på en tur opdager, at der står nogle ulovlige garn, sætter de nu en mand i land, der med en kikkert holder øje med, hvad der sker.

Han tilkalder så Fiskerikontrollens båd, hvis han observerer, at en fisker har ulovlige åleruser.

Det ulovlige ålefiskeri foregår flere steder i landet.

Sidste år snuppede Fiskerikontrollen stribevis af ålefælder blandt andet i fjorden ud for Hadsund, rundt omkring Lolland-Falster, ved Nykøbing Mors og rundt omkring Fyn.

Der er imidlertid ikke meget, der tyder på, at det har haft den store effekt.

I 2013 fandt Fiskerikontrollen 95 ulovlige ruser rundt om Fyn.

I 2014 har man allerede nu konfiskeret hele 144.

- Det overrasker os en hel del, at der stadig er ulovligt fiskeri efter ål, siger overfiskeriinspektør Steen Nielsen til DR Fyn.

Ålen er truet.

Den må stadig godt fanges, men i begrænset omfang.

Det betyder blandt andet, at åleruserne skal være lovmæssigt mærket.

I flere år har Fiskerikontrollen blot fisket de ulovlige garn op af vandet, og så skal ejeren selv melde sig for at få garnene udleveret igen mod at betale en klækkelig bøde.

Nu forsøger de altså mere ihærdigt at tage fiskeren på fersk gerning.

Straffen for det ulovlige ålefiskeri er en bøde, men Fiskerikontrollen kan også konfiskere fiskerens redskaber og inddrage hans fiskerilicens i en periode.

Oversigt

    Oversigt