I det fynske folks tjeneste

Fynsk Michelinhåb: Hæderen giver travle borde

En michelinstjerne låser op for en strøm af gæster. Mandag forventes Fyn at blive en del af det fine selskab.

Der kan skrues op for budgettet, når michelinstjernen kommer i hus.

Den franske hæder, der tildeles gourmetrestauranter med råvarer, håndværk og personlighed i top, giver nemlig en stigning i omsætningen på godt 25 procent. Det viser en undersøgelse fra branchegruppen Horesta.

Ofte vokser interessen så hurtigt, at restauranternes hjemmesider går ned under den massive trafik fra potentielle gæster.

Det skal restauranter, der kandiderer til en plads i guiden, være klar til, når stjernespændingen udløses mandag aften på Københavns Rådhus. Her præsenteres årets udgave af guiden.

Læs også Michelin-prestige: Fynske restauranter kan få eftertragtede stjerner

Michelin har givet flere og flere stjerner til Danmark, og som en følge er antallet af madglade turister steget.

- Det er en stor mængde, der kommer til Danmark hver dag udelukkende for at spise. De kommer for at prøve de bedste steder, og dem er der nok af, siger Bent Christensen, der er redaktør for Den danske Spiseguide. Han spiser selv ude 150-200 gange om året.

Turistorganisationerne forsøger også at markedsføre Danmark med det voksende antal stjerner til den danske kokkekunst. Det fortæller Sebastian Zenker, forsker i branding af byer og lande ved Copenhagen Business School.

- Michelinrestauranterne spiller en vigtig rolle, fordi de er meget håndgribelige historier, der hjælper med at styrke brandingtemaet om det nye nordiske køkken, som både handler om gastronomi på højt niveau og bæredygtighed, siger Sebastian Zenker.

De senere år har Michelin bredt sig ud i landet fra hovedstaden. Først med stjerner til restauranter i Aarhus og siden til resten af Jylland og Sjælland samt Bornholm og Færøerne.

I år spår anmeldere og branchefolk, at også Fyn kommer med, når den nye udgave af Michelins madguide præsenteres mandag.

Læs også Danske Spil tror på fynsk Michelin-stjerne

- Fyn bør komme på kortet i år. Det er lidt underligt, at Fyn ikke er stjernebegunstiget. Der er i hvert fald Falsled Kro og Lieffroy, der er oplagt til en stjerne, siger Bent Christensen fra Den danske Spiseguide.

Et andet bud på Fyn er i følge TV2/Fyns oplysninger The Balcony i Odense.

Også Mielcke & Hurtigkarl, Amass og Barr i København, Babette i Vordingborg og MeMu i Vejle ser han som kandidater til nye stjerner.

07:39

Mandag klokken 17 i København uddeles den største anerkendelse til gourmet-restauranterne - Michelinstjernen. Fyn blev forbigået sidste år, men måske kommer den første stjerne til Fyn. Flere Fynske restauranter er nævnt som mulige modtagere af den eftertragtede stjerne.

Luk video

FAKTA: Michelinguiden kom først til Danmark i 1980'erne

Den franske spiseguide over gourmetrestauranter har eksisteret siden år 1900, men kun været i Danmark i 35 år.
Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder. Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.

Læs her om guidens indtog i Danmark:
  • De første danske michelinstjerner kom i 1983 til Kong Hans Kælder og La Cocotte, da København blev taget med i en guide over de vigtigste byer i Europa.
  • Først gik det langsomt, men i løbet af 1990'erne kom der mere fart på, og Kommandanten blev den første tostjernede restaurant herhjemme.
  • I 2015 udgav Michelin en særlig udgave af guiden med fokus på nordiske storbyer, hvor Aarhus også blev taget med og fik tre stjernerestauranter.
  • Året efter byggede guiden videre og uddelte stjerner til restauranter uden for de store byer. Samtidig blev Geranium den første trestjernede restaurant i Danmark.
  • I 2017-udgaven havde Danmark - inklusive Færøerne - i alt 25 stjernerestauranter med 29 stjerner til deling.
Kilde: Michelin og Politiken.

Ved du noget? Så send os et tip