Middelfart ramt af it-skandale

Et enkelt søgeord i Google og ét klik med musen. Mere skulle der ikke til for, at alle og enhver kunne få fri adgang til et internt system i Middelfart Kommune, hvor der ligger dybt fortrolige personfølsomme oplysninger om ansatte og handicappede børn og vokse i den fynske kommune.

Det skriver Ekstra Bladet lørdag.

I det interne system, som ikke var beskyttet med et kodeord, kunne fremmede blandt andet få adgang til alle de arbejdsskader, som ansatte indberetter, hvis de har været ude for en ulykke eller været i konflikt med en handicappet på en af kommunens institutioner.

Af hændelsesrapporterne fremgår den ansattes fulde navn, cpr-nummer og mail, og man kan i flere tilfælde også se navnet på den handicappede, og om sagen er politianmeldt. Alt sammen information, som er alvorlige brud på persondataloven.

Derfor vil Datatilsynet nu også tage sagen op.

- De sager, I har fundet frem, lyder ganske forfærdelige. Det er noget, vi vil tage op, når vi får flere oplysninger, siger kontorchef Lena Andersen.

Formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund vurderer, at sagen er et af de alvorligste brud på persondataloven, der er set herhjemme i de senere år:

- Det er en meget, meget alvorlig sag. Det her er så stærkt følsomt, at der skal være en helt klar adgangskontrol. Vi taler om meget følsomme personoplysninger. Det er jo alt lige fra sundhed til potentielt strafbare forhold, som de kommer til at lække. I forhold til persondataloven er det her noget af det allerværste, du kan komme til at lække, siger han.

Kommune erkender fejl

Hos Middelfart Kommune erkender stabschef Martin Albertsen, at de har begået en alvorlig fejl.

- Det er ubetinget vores ansvar. Fejlen ligger hos Middelfart Kommune.

- Vi har 400-600 systemer. Vi regner jo med, at når vi etablerer et system, så er det sikkert. Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, om der kan opstå hændelser, som gør, at vi skal skærpe sikkerheden yderligere, siger han.

Oversigt

    Oversigt