I det fynske folks tjeneste

Miljøkatastrofe: 200 fisk kvalt af gylle

En uopmærksom landmand var lørdag skyld i en lokal miljøkatastrofe på Sydfyn. Gylle fra en overfyldt gylletank kostede massevis af fiskeliv, og Allerup Kohavebæk vil i de kommende år være helt tom for fisk.

02:12

Et stort gylleudslip har kostet mindst 200 fisk livet. Arkivfoto.

1 af 2

Landmand Tony Strandholdt var ved at fylde gylle i tanken, da telefonen pludselig ringede. På det tidspunkt var gyllen blot 20 centimeter fra kanten, og så det blev det helt fatalt, at han tabte tankerne til telefonsamtalen.

For sent at redde miljøet
Gyllen løb ud over kanten og ned i et regnvandsløb til den nærliggende Allerup Kohavebæk. Da Tony Strandholdt opdagede katastrofen, ringede han 112 og begyndte selv at fjerne gyllen - men ikke hurtigt nok til at redde de mange fiskeliv.

- Hvis der er løbet gylle til bækken, så er et for sent. Og det er i det hele taget for sent, når beholderen først flyder over. Gylle er meget meget slemt for fiskene. Det tager både ilten, og så er det også giftigt på grund af amoniak. Derfor kan selv en lille mængde gylle slå mange fisk ihjel, forklarer Arne Bruun, der er miljøtekniker ved Svendborg Kommune.

I følge Arne Bruun vil forureningen også gå ud over ynglen, og bækken vil derfor være tom for fisk i de kommende år. Udslippet betegnes som meget alvorligt, og landmanden vil sandsynligvis blive politianmeldt.

Det er sket før
Det er anden gang Tony Strandholdts gylletank løber over. Sidste gang kostede det ham en bøde på 30.000 - og alt liv på en syv kilometer lang strækning i Storkebækken.

Se meget mere i vores udsendelse kl. 19.30.