Milliardnedskæringer på uddannelse rammer hele samfundet

"Besparelserne på uddannelsesområdet vil også ramme virksomheder og almindelige borgere," siger Syddanske Studerendes formand.

Landets uddannelsesinstitutioner skal samlet spare over 8,7 milliarder og nu lægger regeringen også op til at skære 3,3 milliarder i Statens Uddannelsestøtte. Derfor går en samlet ungdom på gaden torsdag i protest mod besparelserne. 

Formanden for Syddanske Studerende, Klaus Rose, mener, at nedskæringerne vil få store eftervirkninger - ikke bare for de studerende - men også for fynske virksomheder og almindelige borgere. 

- Hovedleveringen af kandidater til virksomhederne på Fyn er fra SDU. Men SU-omlægningen gør, at mange vil søge mod København og Aarhus, hvor der er flere studiejobs, fordi de fleste hellere vil arbejde end at gældsætte sig, dermed kan det være svært at tiltrække arbejdskraft her.

Han forsætter: 

- Og den almindelige borger, vil i mødet med både sygehusvæsnet og andre offentlige institutioner møde nogle mennesker, som ikke ikke har haft tid nok til at dygtiggøre sig. 

 

SU-omlægning er et muligt løftebrud 

Det var ellers en stålfast Lars Løkke Rasmussen som i 2015 bebudede under valgkampen, at der ingen planer var om at sænke SU´en.

- Vi har ikke noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både for dem, der går på universiterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet, sagde Lars Løkke Rasmussen (V). 

Alligevel blev der ved fremlæggelsen af 2025-planen lagt op til, at besparelser i SU´en skal finansiere dele af planen. I alt skal der skæres 3,3 milliarder kroner. 

Adspurgt af en DR-journalist, om det ikke var et løftebrud, svarede Lars Løkke Rasmussen således: 

- Du må kalde det, hvad du vil. Nej, det er det selvfølgelig ikke. Vi havde ingen planer, da jeg svarede på det spørgsmål. Og jeg vil gerne sige, at hvis vi flytter dansk politik derhen, at man aldrig nogensinde kan lave noget om, så kaster vi jo cement ud over alting. 

Se interviewet med statsminister Lars Løkke Rasmussen her. 

Regeringens forslag til omlægning af SU-systemet:

Regeringen vil ligne Norge 

Regeringen sammenligner Danmarks SU-system med de andre skandinaviske landes. Her peges der blandt andet på Norge som et forbillede.  i Norge skal den studerende i højere grad skal låne penge til studierne. 

Men ifølge en måling, foretaget af OECD i 2013, ligger gennemførelsesraten på kandidatuddannelser i Norge kun på 59 procent. I Danmark gennemførte 81 procent af kandidaterne samme år. 

Læs Akademikernes rapport om Norges SU-system her. 

Klaus Rose mener, at det er forfejlet at sammeligne Danmark med Norge, da man i vores naboland både har problemer med for få uddannede kandidater og gældssætning. 

- Vi skal ikke sigte efter at være de næstbedste, når vi er de bedste, siger han. 

Uddannelsesinstitutionerne skæres ind til benet

På Syddansk Universitet blev der i foråret blandt andet skåret 160 stillinger væk på grund af besparelserne på to procent, som alle uddannelsesinstitutioner i Danmark skal gennemføre hvert år.  

- Besparelser betyder færre vejledningstimer, mindre kontakt med forskere, og færre muligheder for at specialisere sig, da det er dyrt at lave mindre valgfag. Det har der allerede været for lidt af inden beskæringerne kom - og nu bliver der endnu mindre af det, siger Klaus Rose. 

Drømmescenariet for Syddanske Studerendes formand er at få rullet besparelserne tilbage, og at forringelserne af SU´en ikke bliver til noget. Men de studerende vil med demonstrationen også gerne vise, at deres uddannelse betyder noget for dem. 

- Mange studerende er frustrerede, fordi de gerne vil være dygtige og bidrage til samfundet, men mærker, at deres uddannelse bliver nedpriorteret, siger Klaus Rose, formand for Syddanske Studerende. 

Demonstrationen starter torsdag klokken 16 ved Amfiscenen i Odense og forsætter ind til Flakhaven. Her vil der både være taler, musik og et stort rungende opråb fra ungdommen til magthaverne. 

- Vi kommer til at forsætte med at få den her dagsorden italesat. Vi er efterhånden vant til nedskæringer, så vi er hærdet til, at det bliver et langt sejt træk, siger Klaus Rose.

 

Nedskæringer på uddannelsesinstitutioner: 

 

Oversigt

    Oversigt