Millioner til unikke herregårdshaver

Haverne ved Holstenshuus og Sanderumgaard får nu en kæmpe økonomisk saltvandsindsprøjtning. Realdania har over de næste år afsat ikke færre end 65 millioner kroner til bevaringsværdige herregårdshaver.

Sikrer overlevelse

Holstenshus ved Faaborg og Sanderumgaard i Odenses syd-østlige udkant er i fornemt selskab med syv andre herregårde i Danmark, som får del i de mange millioner. Pengene er givet for at sikre havernes overlevelse i fremtiden.

- Vores mål med denne kampagne er at synligegøre mulighederne for at bringe de historiske haver ind i fremtiden, siger direktør Hans Peter Svendler, Realdania.

I første omgang havde fire eksperter udpeget 30 umistelige herregårdshaver med følgende krav: De skulle være i privat eje, truede og geografisk spredt. De 30 haver er nu kogt ned til de ni haver, som får støtte.

Åbner for offentligheden

Håbet er at finde målrettede metoder til pleje og drift.

På Sanderumgaard er nogle af planerne at gøre det omfattende stisystem mere synligt, at etablere flere broer og markere tidligere lysthuses placering.

På Holstenshuus er det blandt andet inde i overvejelserne at genskabe et springvand og etablere nye broer i et moderne udtryk, som respekterer havens historie.

Realdania finansierer mellem 75 og 100 procent af anlægsudgifterne mod at haveejerne forpligter sig til at åbne haverne for offentligheden og pleje dem mønsterværdigt i en periode på minimum 15 år.

Læs mere om herregårdshaverne

Oversigt

    Oversigt