Minister: Kommuner skal dobbelttjekke kontanthjælpsmodtagere

Efter Odense-forbillede vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu have kommunerne til at undersøge, at syge kontanthjælpsmodtagere rent faktisk også er syge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil have kommunerne til at klarlægge, om syge kontanthjælpsmodtagere nu også virkelig er for syge til at arbejde.

I et brev til alle landets 98 kommuner henviser Troels Lund Poulsen til, at Odense Kommune har haft succes med at gå sygemeldte kontanthjælpsmodtageres lægeerklæringer efter i sømmene.

På den måde er ni ud af 10 indvandrerkvinder blevet erklæret jobparate.

»Helbredsmæssige problemer er ikke nødvendigvis en hindring for, at mennesker kan modtage en målrettet hjælp med et klart jobperspektiv,« skriver beskæftigelsesministeren og fortsætter:

»Jeg vil derfor opfordre jer til at gennemgå de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i jeres kommune og se på, om flere kan få en beskæftigelsesrettet indsats i stedet for at være passive. Det vil være til stor gavn for den enkelte, men også vores samfund som helhed, at få flere i job«. 

Troels Lund Poulsen, der i sidste uge besøgte Beskæftigelsesforvaltningen i Odense, understreger over for Information, at opfordringen netop gælder alle og ikke kun indvandrere.

- Det er alle kontanthjælpsmodtagere. Selv om erfaringerne fra Odense Kommune selvfølgelig ikke nødvendigvis gælder 1:1 for andre kommuner, så har det vist sig at være en god idé at vende bunkerne i forhold til både borgere med anden etnisk baggrund og danske borgere. Tallet er nok mindre for sidstnævnte gruppe, men stadig højt, siger beskæftigelsesministeren til Information.

Stor overvægt

Det var i forbindelse med en gennemgang af de ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere, som havde sparsom eller ingen erfaring med arbejdsmarkedet, at Odense Kommune opdagede, at ikkevestlige indvandrerkvinder udgjorde knap en fjerdedel af gruppen. 

Ud af 3.400 personer er de 846 indvandrerkvinder fra et ikkevestligt land. Samme gruppe udgør ellers kun seks procent af Odenses befolkning.

På landsplan modtager flere end hver 10. kvindelige indvandrer eller efterkommer, helt nøjagtig 11,9 procent, en kontanthjælpsydelse og er samtidig vurderet som 'ikke jobparat'.

Til sammenligning er andelen blandt danske kvinder på 2,2 procent, viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tidligere har lavet for DR Nyheder.

Ikke alle kunne arbejde

I praksis har en leder, læge og socialrådgiver i fællesskab gennemgået sagerne om indvandrerkvinderne, der på papiret var for syge til at arbejde. Af dem viste det sig, at 10 procent var decideret syge og dermed 'ikke jobparate'.

Men for de resterende 90 procent var det ikke helbredet alene, der holdt dem væk fra arbejdsmarkedet. I stedet var det en blanding af dårlige sprogkundskaber, lav motivation og familiemønstre.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, der i 00’erne var medlem af byrådets beskæftigelsesudvalg i Odense Kommune, kalder det en god idé 'at vende nogle bunker'. 

- Det er fint at identificere, hvem det er muligt at bringe tættere på arbejdsmarkedet. Men det er ikke noget værd, hvis man kun vender bunker og identificerer, hvem man kan gøre arbejdsmarkedsparat. Det bliver først noget værd, hvis man er villig til at investere i den anden halvdel af opgaven: Rent faktisk at få rykket folk ind på arbejdsmarkedet. Det sker ikke ved tankens kraft, men kræver hjælp til for eksempel uddannelse og så selvfølgelig nogle virksomheder, der er villige til at åbne dørene, siger Karsten Hønge.

Det vil beskæftigelsesministeren ikke afvise.

Men Troels Lund Poulsen henviser til, at forudsætningen for at finde ud af, om kontanthjælpsmodtagerne er i stand til at komme ud på arbejdsmarkedet, begynder med at vende bunkerne.

- Den anden del er selvfølgelig at sikre, at der kommer jobåbninger til dem. Men det kommer vi også til at opleve nu, hvor antallet af småjob er stigende, og virksomheder efterspørger arbejdskraft. Det er det helt rigtige tidspunkt at sætte ind nu, hvor vi har lagt krisen bag os, og der begynder at komme flaskehalse, siger beskæftigelsesministeren til Information. 

 

Oversigt

    Oversigt