Minister: Studerende skal uddannes til private job

Landets universiteter skal fremover i langt højere grad uddanne akademikere til det private arbejdsmarked frem for det offentlige. Ellers forsvinder jobbene ud af landet. Det mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Han giver i Berlingske et indblik ind i en kommende kvalitetsreform af

hele uddannelsessystemet. Han opfordrer til "grundig selvransagelse" på uddannelsesinstitutionerne.

- I dag er halvdelen af akademikerne ansat i den offentlige sektor. Der skal simpelthen ske et kursskifte, lyder det fra uddannelsesministeren i Berlingske.

- Uanset om vi uddanner eskimologer eller djøf'ere (jurister, økonomer og samfundsvidenskabelige kandidater, red.), skal de i fremtiden rettes mod det private arbejdsmarked. Det er her, jobbene kommer, tilføjer Morten Østergaard.

Uddannelsesministeren foreslår blandt andet, at professorerne på uddannelserne skal undervise mere og bruge flere timer sammen

med de studerende.

Men uddannelsessektoren får ikke flere penge at gøre godt med, fastslår Morten Østergaard, som i stedet mener, at de nuværende ressourcer skal bruges bedre.

Mens Dansk Industri og Akademikernes Centralorganisation roser

regeringens udspil, så er Danske Universiteter knap så positive.

- Vi gør meget for, at vores kandidater skal være parate til arbejdsmarkedet og for at få dem afsat, siger rektor Jens Oddershede, som er talsmand for Danske Universiteter, til Berlingske.

- Vi gør meget for at fastholde vores høje kvalitet på uddannelserne, og vi nævner det hver gang, vi bliver presset til at skulle optage flere med varierende forudsætninger. Ministeren og politikerne må selv gribe i egen barm i denne diskussion, tilføjer han.

/ritzau/

Oversigt

    Oversigt