Minister: Symfoniorkestrene kan effektiviseres

Kulturminister Bertel Haarder lægger op til effektivisering i kulturlivet, blandt andet i Odense Symfoniorkester. Men der kan musikchefen ikke forstå regnestykket.

Humøret var højt hos Odense Symfoniorkesters musikchef, Finn Schumacker, da han vågnede i morges. Han er for øjeblikket på turne med orkestret i Frankrig. Men mundvigene trak nedad, da han hørte om kulturministerens debatoplæg til morgen.

- Det er forstemmende, at vi har en kulturminister, der indkalder kulturlivet, for at finde ud af , hvor der skal spares.

Kulturminister Bertel Haarder har i de kommende to dage indkaldt en række meningsdannere til debat på Rødding Højskole. Formålet er at finde ud af hvordan fremtidens kulturfinansiering skal hænge sammen. Og til Berlingske Tidende har han selv luftet sine tanker om blandt andet symfoniorkestrene.

- Orkestrene lever i dag hver deres liv, hvor de burde samarbejde og for eksempel låne musikere af hinanden. Måske endda fusionere, som det har været på tale i grænseområdet mellem Det Sønderjyske og Det Flensborgske – det ville jo være fantastisk, siger ministeren.

Men lige meget hvordan Finn Schumacker prøvede at forstå ministerens regnestykke, lykkedes det ikke.

 

Finn Schumacker, musikchef ved Odense Symfoniorkester.
Finn Schumacker, musikchef ved Odense Symfoniorkester.
Foto: Robert Wengler/Jysk Fynske Medier

- Forslaget om at låne musikere fra hinanden hænger ikke rigtig sammen. Hvis vi for eksempel skulle låne musikere fra Odense til Sønderjyllands Symfoniorkester, så skulle det være for at spille noget, de ikke kan spille i dag. Men det vil medføre omkostninger til transport og ophold, og det bliver det altså ikke billigere af. Så jeg forstår ikke, hvordan ministeren laver det regnestykke.

 

På det såkaldet Røddingmøde er det ikke kun symfoniorkestrene, der er til debat. Hele kulturlivet er på dagsordenen, og ministeren har inviteret både politikere og kulturfolk til at tænke ud af boksen. Men det ønskede facit står klart: Ministeren ønsker mere kultur for de statslige tilskud.

Musikchef Finn Schumacker hilser al debat velkommen, men peger samtidig på, at man ikke kan spare sig til succes.

- Ministeren bruger ofte store lovord om for eksempel dansk film, der bidrager til væksten. Og den udvikling bør han understøtte, så kulturen kan komme mere i spil i forhold til hvordan vi vil indrette vores samfund. Og det gør man altså ikke ved at skære ned, det gør man ved at investere.

 

Oversigt

    Oversigt