Misbruger kan ikke blive steriliseret

En odenseansk narkoman vil gerne steriliseres, fordi hun vil undgå flere tvangsfjernede børn. Men hun har ikke råd til at egenbetalingen.

Mette er misbruger, midt i 30'erne og vil ikke have tvangsfjernet flere børn - hun har allerede fået fjernet to.

Nu vil hun gerne steriliseres. Men fra 1. januar har regeringen indført brugerbetaling, og hun har ikke råd til at betale de 13.000 kroner, som indgrebet koster. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Skriger til himlen

- Det skriger til himlen, siger socialrådmand i Odense Peter Rahbæk Juel (S), som vil have loven ændret.

- Et barn skal blot have været anbragt i to uger, før den udgift overstiger beløbet til en sterilisation. Og en misbruger, som kæmper med at skaffe penge til sit misbrug, er ikke en særlig god mor, siger han.

Kritik fra mange sider

Lovændringen har mødt massiv kritik fra såvel Dansk Fertilitetsselskab som Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Jordemoderforeningen og Danske Bioanalytikere.

Formanden for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb, siger:

- Jeg tror, at det her ender med at blive meget dyrere for samfundet.
Vi får tvangsfjernelser og børn, som ikke burde have være født. Og vi får flere aborter, for det er billigere for kvinden.

I Odense vælger mellem fem og otte misbrugere at blive steriliseret om året.

Minister åben for løsning

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) blev først opmærksom på problemstillingen, da Stiftstidende kontaktede ham,

Han vil nu undersøge, om der er mulighed for at finde en udvej.

- Der er ikke bare tale om hensyn til en kvinde, men også til et ufødt barn. Evnesvage er fritaget fra at betale, og det her kan godt ligne en parallel. Der er tale om forholdsvis få mennesker, så jeg vil prøve at undersøge, om der findes et smuthul i loven eller er nogle puljemidler, som kan bruges, siger ministeren.

Oversigt

    Oversigt