Mistrivsel i ældreplejen: Medarbejdere flygter fra Faaborg-Midtfyn

Ældreplejens personale flygter fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Arbejdsmiljøet er præget af kæft trit og retning, fortæller tidligere medarbejder. Problemer skyldes topstyring, mener FOA.

Efter næsten et helt arbejdsliv i Faaborg-Midtfyn Kommunes ældrepleje valgte Jytte von Essen 1. oktober at sige sit arbejde op.

- Jeg kan ikke være den, der går og er utilfreds med mit arbejde uden at gøre noget ved det, siger Jytte von Essen.

quote De seneste par år har jeg oplevet sådan en meget kæft trit og retning-stil, hvor det er take it or leave it

Jytte von Essen, tidligere SOSU-assistent i Faaborg-Midtfyn Kommune

I dag arbejder hun på et plejehjem i Odense. Hun kunne simpelthen ikke længere holde arbejdsmiljøet i Faaborg-Midtfyn Kommune ud.

- De seneste par år har jeg oplevet sådan en meget kæft trit og retning-stil, hvor det er take it or leave it, siger Jytte von Essen.

Det seneste års mediedækning af ledelseskrisen i Faaborg-Midtfyn Kommune har efterladt et billede af en politisk og administrativt topstyret organisation, hvor der ikke er plads til medbestemmelse.

Der har været beskyldninger om chikane og mobning i kommunens allerøverste politiske og administrative ledelse.

Tilliden er væk

Nu viser det sig, at det dårlige arbejdsmiljø tilsyneladende er sevet ned gennem hierarkiet.

I hvert fald er det nået ned til plejepersonalet i kommunens ældrepleje.

- Jeg ser arbejdsmiljøet i ældreplejen som enormt anspændt. Medarbejderne har simpelthen ikke længere tillid til, at deres ledelse - både deres nærmeste og øverste ledelse - lytter til dem og vil dem det bedste.

Sådan siger Louise Brandstrup, hun er sektorformand hos FOA Sydfyn, som organiserer Faaborg-Midtfyns SOSU'er.

quote Onsdag klokken 17.30 afholder TV 2/Fyn debatmøde på Midtfyns Gymnasium i Ringe. Her kommer kandidaterne til at tage stilling til mistrivslen blandt medarbejderne i ældreplejen

Fra artiklen

Statistikken bakker Louise Brandstrup op.

Siden første halvår af 2014 er sygefraværet blandt SOSU'erne steget fra 7,4 procent til 8,6 procent i første halvår af 2017.

Samtidig viser seneste trivselsmåling, at trivslen blandt SOSU'erne er forringet på alle parametre i forhold til sidste år.

Onsdag klokken 17.30 afholder TV 2/Fyn debatmøde på Midtfyns Gymnasium i Ringe. Her kommer kandidaterne til at tage stilling til mistrivslen blandt medarbejderne i ældreplejen. 

Har mistet 114 medarbejdere på et år

Situationen er nu så alvorlig, at en stor del af kommunens plejepersonale helt vælger at forlade kommunen.

En tendens, som Louise Brandstrup også kan nikke genkendende til.

- Vi står i en situation, hvor rigtig mange garvede medarbejdere vælger at forlade kommunen. De vælger sågar at forlade kommunen uden anden beskæftigelse, hvilket er ret atypisk for et lavtlønnet område som SOSU-området. Samtidig er det svært at rekruttere nye medarbejdere, siger Louise Brandstrup.

I alt er 114 medarbejdere på ældre- og rehabiliteringsområdet fratrådt siden oktober sidste år. Det viser en aktindsigt i kommunens egne tal, som TV 2/Fyn er i besiddelse af. 

quote Medarbejderne har simpelthen ikke længere tillid til, at deres ledelse - både deres nærmeste og øverste ledelse - lytter til dem og vil dem det bedste

Louise Brandstrup, sektorformand, FOA Sydfyn

De 114 medarbejdere udgør 15 procent af en samlet medarbejdergruppe på 725 ansatte. Tallet omfatter både opsigelser og afskedigelser i perioden.

Dråben, der fik Jytte von Essens bæger til at flyde over, var, da kommunen indførte såkaldt blandede vagter.

Blandede vagter betyder, at medarbejdere som Jytte von Essen, der er ansat til at arbejde om dagen, også skulle til at arbejde om aftenen. Og omvendt for medarbejdere, der oprindeligt arbejdede om natten.

Ordningen er ved at blive rullet ud i hele kommunen. 

Men det ville Jytte von Essen ikke. 

- Jeg bliver syg af at gå i aftenvagt. Jeg kan ikke magte det.

Hvad var reaktionen på det?

- Jamen det skulle jeg jo.

Og det skal hele plejepersonalet i Faaborg-Midtfyn Kommune. Målsætningen er, at det skal forbedre samarbejdet imellem vagtlagene.

Politiker: Det er helt grotesk

Det er kommunens administration, der har indført de blandede vagter. Ordningen er ikke en politisk beslutning.

Men i Sundheds- og Omsorgsudvalget blev de først i løbet af efteråret opmærksom på medarbejdernes utilfredshed.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det fortæller et af udvalgets medlemmer, Mads Holdgaard fra Alternativet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er noget helt galt. Når vi som politikere modtager e-mails, bliver stoppet på gaden og ringet op om aftenen af utilfredse medarbejdere, så er der noget galt, siger han.

Mads Holdgaard mener, at det er forkert at tvinge ældreplejens medarbejdere til at arbejde i blandede vagter.

- Det er helt grotesk. Det er slet ikke en form for ledelsesstil, som jeg kan se, vi skal praktisere i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Utilfredsheden kan også spores i ældreplejens vikarbudget. Det er steget med 50 procent på to år.

quote Det er helt grotesk. Det er slet ikke en form for ledelsesstil, som jeg kan se, vi skal praktisere i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi er vel der nu, hvor vi godt kan tillade os at sige, at det her påvirker vores serviceniveau.

Mads Holdgaard, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, Faaborg-Midtfyn, Alternativet

- Administrationen vil nok sige, at det skyldes, at mange har været på efteruddannelse. Men for mig er det et tydeligt sygdomstegn, siger Mads Holdgaard.

Burde I som politikere ikke have holdt bedre øje med administrationen?

- Jo, det vil jeg da være helt ærlig at sige, at det skulle vi politisk have set noget før. Vi blander os som politikere ikke i administrative forhold, medmindre det går ud over serviceniveauet. Og vi er vel der nu, hvor vi godt kan tillade os at sige, at det her påvirker vores serviceniveau.

FOA: Kommunen er topstyret

Hos FOA Sydfyn tøver Louise Brandstrup ikke med at kalde Faaborg-Midtfyn Kommune topstyret.

- Jo, det vil jeg sige, at det er. 

Risikoen ved topstyring er ifølge sektorformanden, at de beslutninger, der træffes, ikke beror på tilstrækkelig faglig indsigt. 

- Der sidder både nogle politikere og ledere, som ikke har fingeren ude i virkeligheden. Som ikke ved, hvordan virkeligheden rent faktisk ser ud  for den social- og sundhedshjælper, der går i hjemmeplejen ude i eksempelvis Broby, siger Louise Brandstrup.

Og det er altså den måde at lede og fordele arbejdet på, som Jytte von Essen til sidst fik nok af.

- De bliver jo presset ovenfra, vores ledere. Nogen trykker jo på dem, for at de kan trykke nedad, siger Jytte von Essen.

Oversigt

    Oversigt