I det fynske folks tjeneste

Mobiltelefoner forbudt på skoler

Fynske skoler forbyder børn at bruge deres mobiltelefon. Men alle elever har i dag telefoner og reglerne afholder dem ikke fra at ringe og sende sms-beskeder både i frikvarterer og i timerne.

Hver tredje skole på Fyn har forbud mod at have mobilen tændt i skoletiden

Hver tredje skole har forbud

Hver tredje skole på Fyn har i dag forbud mod, at elevernes mobiltelefoner er tændt i skoletiden. Det viser en rundspørge til de fynske grundskoler, som TV 2/FYN har gennemført.

- Vi oplevede, at det forstyrrede i undervisningen, da de første elever begyndte at have mobiltelefoner med. Derfor indførte vi reglen, fortæller Klaus Andreassen, der er inspektør på Vestre Skole i Middelfart, som er en af de skoler, som ikke tillader tændte mobiltelefoner i skoletiden.

Han vurderer, at alle elever fra 5. klasse og op i dag har en mobiltelefon. Samme melding lyder fra andre skoleledere, som TV 2/FYN har talt med.

Tiden er løbet fra forbud

- For fem år siden var det nogle få, der havde telefoner. I dag har alle, siger Stig Mikkelsen, der er leder på Fænøsund Friskole. 

Mobiltelefonen er blevet så almindelig blandt børn og unge, at tiden er løbet fra forbud mod helt at bruge dem på skoler. Det mener Ib Tolstrup, der er direktør i telefonselskabernes brancheforening Telekommunikationsindustrien.

- Mobiltelefonerne er kommet for at blive. Derfor tror jeg, det er bedre at gøre noget aktivt og finde ud af, hvordan man får noget godt af det, siger Ib Tolstrup.

Bliver brugt trods forbud

I hverdagen bliver mobiltelefonerne også flittigt brugt på trods af skolernes forbud. 

- Du kan sidde med den under bordet eller sige du skal på toilettet, hvis du skal sende en sms-besked, fortæller Jannick Dall, der er formand for elevrådet på Vestre Skole i Middelfart.

Han vurderer, at de fleste elever i de store klasser har telefonen tændt hele dagen.

På Vestre skole diskuterer elverne nu med inspektøren, hvordan de kan åbne op for at bruge telefonerne.

- Min bekymring er, om de husker at slukke telefonen i timerne og om det vil stresse dem i hverdagen, hvis de går og venter på en vigtig en besked for eksempel fra kæresten, siger skoleinspektør Klaus Andreasen, der nu også vil drøfte reglerne med skolebestyrelsen og lærerne.

Skal lære god adfærd

Fænøsund Friskole har også haft totalt forbud mod mobiltelefoner. Men i foråret valgte skolen at gå den stik modsatte vej. Nu må de store elever have dem tændt hele dagen. 

- Ude i det virkelige liv er mobiltelefoner tilladt. Eleverne skal lære hvordan de bruger dem under ansvar, siger skoleleder Stig Mikkelsen, der mener, at det er en naturlig del af skolens opgaver.

Friskolen har dog samtidig vedtaget nogle regler for god adfærd med mobiltelefon, og hvis det går helt galt, kan lærerne inddrage telefoner.