I det fynske folks tjeneste

Moderne kontrolrum til maritime studerende

Formanden for Den Danske Maritime Fond, direktør Knud Pontoppidan fra A.P. Møller-Mærsk, tv, og leder af SIMACs laboratorier Claus Walther Jensen.

Formanden for Den Danske Maritime Fond, direktør Knud Pontoppidan fra A.P. Møller-Mærsk, tv, og leder af SIMACs laboratorier Claus Walther Jensen.

Døren til SIMACs nye kontrolrum bliver åbnet af formanden for Den Danske Maritime Fond, direktør Knud Pontoppidan fra A.P. Møller-Mærsk, th, og leder af SIMACs laboratorier Claus Walther Jensen.

1 af 3

Maritime studerende hos SIMAC i Svendborg får moderne kontrolrum at øve sig i.

Danmarks største maritime uddannelsesinstitution SIMAC i Svendborg har indviet et kontrolrum, som er identisk med kontrolrummet på et moderne containerskib.

Fra kontrolrummet kan de studerende betjene den tilhørende skibsmotor, foretage forskellige målinger og driftsanalyser og ændre programmeringen.

- IT og automation, altså styring og regulering af processerne ad elektronisk vej, får en større og større rolle på de nye skibe, og derfor skal vores studerende prøve at arbejde med fejlfinding i et realistisk miljø, siger leder af SIMACs laboratorier Claus Walther Jensen.

Tidigere gik maskinmesterer og kiggede på motoren med en tot twist i hånden. Men i dag er alt automatiseret, og maskinmesteren sidder ved computeren.

Kontrolrummet er blevet til i et samarbejde med studerende. Tre maskinmesterstuderende lavede afgangsprojekt på en detaljeret beskrivelse af opbygningen af kontrolrummet, mens to nuværende studerende har udarbejdet el-tegningerne til kontrolrummet og programmeret hele automationssystemet.

Den Danske Maritime Fond har givet en million kroner til projektet, og SIMAC har lagt den resterende halve million kroner til.

ABB i Odense, som har leveret kontrolsystemer til A.P. Møller-Mærsks nye containerskibe, har bistået med opbygningen.

Fakta om SIMAC

SIMAC – Svendborg International Maritime Academy – har omkring 800 studerende, hvoraf omkring 100 er i praktik, samt 100 medarbejdere. SIMAC uddanner maskinmestre, skibsførere og – som det eneste sted i landet – duale skibsofficerer med kompetence til at have ansvar for både bro og maskine.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.