Moderne kontrolrum til maritime studerende

Maritime studerende hos SIMAC i Svendborg får moderne kontrolrum at øve sig i.

Danmarks største maritime uddannelsesinstitution SIMAC i Svendborg har indviet et kontrolrum, som er identisk med kontrolrummet på et moderne containerskib.

Fra kontrolrummet kan de studerende betjene den tilhørende skibsmotor, foretage forskellige målinger og driftsanalyser og ændre programmeringen.

- IT og automation, altså styring og regulering af processerne ad elektronisk vej, får en større og større rolle på de nye skibe, og derfor skal vores studerende prøve at arbejde med fejlfinding i et realistisk miljø, siger leder af SIMACs laboratorier Claus Walther Jensen.

Tidigere gik maskinmesterer og kiggede på motoren med en tot twist i hånden. Men i dag er alt automatiseret, og maskinmesteren sidder ved computeren.

Kontrolrummet er blevet til i et samarbejde med studerende. Tre maskinmesterstuderende lavede afgangsprojekt på en detaljeret beskrivelse af opbygningen af kontrolrummet, mens to nuværende studerende har udarbejdet el-tegningerne til kontrolrummet og programmeret hele automationssystemet.

Den Danske Maritime Fond har givet en million kroner til projektet, og SIMAC har lagt den resterende halve million kroner til.

ABB i Odense, som har leveret kontrolsystemer til A.P. Møller-Mærsks nye containerskibe, har bistået med opbygningen.

Fakta om SIMAC

Oversigt

    Oversigt