Efter medieomtale: Kommune vil ansætte flere medarbejdere for at stoppe udledninger fra gartnerier

Odense Kommune er nu klar til at styrke indsatsen over for de gartnerier, der mangler godkendelser af deres anlæg og udleder pesticider til vandmiljøet. Den ansvarlige rådmand vil afsætte flere ressourcer og ansætte flere medarbejdere til opgaven.

I Odense Kommune er man nu indstillet på at skærpe tilsynet med byens mere end hundrede gartnerier for at få stoppet udledningerne af pesticider til vandmiljøet. På et hasteindkaldt møde fredag blev problemerne i erhvervet drøftet mellem fire medlemmer af By- og Kulturudvalget og brancheforeningen Dansk Gartneri.

quote Nu står det klart for mig, at hvis vi skal opnormere og gøre endnu mere og sikre gartnerierne, jamen så skal vi have sat nogle flere ressourcer af

Christoffer Lilleholt, By- og kulturrådmand, Venstre, Odense


- Nu står det klart for mig, at hvis vi skal opnormere og gøre endnu mere og sikre gartnerierne, jamen så skal vi have sat nogle flere ressourcer af. Det håber jeg, at byrådets partier også kan se sig ind i, så vi får endnu flere medarbejdere, der kan arbejde med det, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Afsatte millioner rækker ikke

Rådmandens udmelding kommer, efter at Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn gennem flere dage har sat fokus på, at gartnerierne efter fire års indsats fortsat udleder gødningsstoffer og pesticider til vandløbene, og at kun to ud af mere end hundrede gartnerier har fået godkendt deres afløbs- og nedsivningsforhold.

Odense Byråd har i budgettet for 2022 besluttet, at der de næste fire år skal afsættes 1,4 millioner kroner årligt til en fortsættelse af gartneriindsatsen. Men det er ikke nok, lyder det nu fra rådmanden.

- Hvis vi skal gøre mere, så skal vi have nogle flere hænder. Vi skal have nogle flere medarbejdere, der kan komme ud og snakke med nogle flere gartnerier og sikre, at gartnerierne hele tiden bliver holdt til ilden, lyder det fra rådmanden efter dagens møde om sagen.

quote Det nytter ikke, at vi afsætter flere penge til området, før vi er kommet til bunds i, hvorfor det hidtil er gået så langsomt

Cæcilie Crawley, politisk ordfører, soc.dem, Odense

Kræver først redegørelse

Udmeldingen fra Venstres rådmand bliver modtaget med forbehold af Socialdemokratiet.

- Vi har i fire år haft tre en halv medarbejder på opgaven, og vi har endnu ikke fået en redegørelse for, hvorfor arbejdet ikke er kommet videre. Det nytter ikke, at vi afsætter flere penge til området, før vi er kommet til bunds i, hvorfor det hidtil er gået så langsomt. Vi skal huske på, at hvis vi skal finde flere penge til dette område, så skal vi tage dem fra skoler og børnehaver, siger den politiske ordfører for Socialdemokratiet Cæcilie Crawley.

- Men hvis det viser sig, at det er nødvendigt med flere ressourcer for at få stoppet pesticidudledningerne, så vil vi da se positivt på det, siger hun.

Branchen klar til oprustning

På dagens møde aftalte By- og Kulturforvaltningen også, at gartnerierne skal blive bedre til at dele viden om miljøforbedringer mellem hinanden. Samtidig er brancheforeningen Dansk Gartneri indstillet på at styrke miljøindsatsen over for medlemmerne.

I forvejen har Dansk Gartneri ansat én miljøkonsulent, der hjælper gartnerierne med at løse miljøproblemerne, og direktøren er villig til at finde flere kræfter for at få bragt miljøforholdene bragt på plads.

- Hvis der er stor efterspørgsel, og vi ikke kan efterkomme de ønsker, der er, så må vi se på, om vi kan skaffe flere ressourcer, siger direktør for Dansk Gartneri Torben Lippert. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt