I det fynske folks tjeneste

Museum køber fly fra Den Kolde Krig

Koldkrigsmuseet Langelandsfortet har købt et fly af den type, der observerede sovjettiske skibe med atomraketter, som udløste Cubakrisen i 1962

Fly nr. C-651 af typen FR-84F Thunderflash, som måske fotograferede sovjettiske atomraketter

En privat samler har henvendt sig til Langelandsfortet, fordi han er ved at skille sig af med sin flysamling.

Et af flyene er en RF-84F Thunderflash fra det danske luftvåben, som museet har anskaffet med en bevilling fra Kulturarvstyrelsens hastesum.

Flyet er skilt ad, men vil nu blive samlet og malet i sine oprindelige farver, hvorefter det bliver udstillet på Langelandsfortet.

Opdagede atomraketter

Soldaterne Arthur Christensen og Anker Johansen havde vagten på Langelandsfortet 22. oktober 1962, da de observerede sovjettiske fragtskibe med en last af atomraketter på vej til Cuba.

Deres opdagelse blev bekræftet med fotos taget fra danske observationsfly af typen RF-84F Thunderflash.

Billederne blev sendt til Præsident John F. Kennedys krisestab og udløste en omgående blokade af Cuba og den såkaldte Cubakrise, da en krig mellem verdens førende magter var tæt på.

Langelandsfortet efterlyser oplysninger, som kan medvirke til at opklare om museets nyanskaffede fly var et af dem, der tog billeder den dag i 1962.

Flyet har nr. C-651. Dets logbog er gået tabt. Men netop det fly er der fundet et foto af i de efterladte papirer fra Arthur Christensen - den ene af de soldater, der var på vagt på Langelandsfortet.