I det fynske folks tjeneste

Myndigheder modarbejder gartnerier

Gartnerier mangler sæsonarbejdskraft

Udlændingestyrelsen og Skat hindrer gartnerne i at bruge lovlig arbejdskraft fra Polen og andre Østeuropæiske EU-lande til skade for konkurrenceevnen. Det siger fynsk gartnerformand.

Dansk arbejdskraft findes ikke

Udlændingestyrelsen har indført, at østarbejdere skal have arbejds- og opholdstilladelse, selvom de er ansat i en undenlandsk entreprisevirksomhed.

Og Skat i Svendborg har opkrævet 30% indkomstskat af flere fynske gartnerier, fordi Skat mener, entreprisearbejde er skattepligtigt lønarbejde.

- Udlændingestyrelsens bureaukrati er et par måneder om at udstede en arbejds- og opholdstilladelse. Det er at spænde ben for lovlige entrepriseaftaler, siger Kaj Jørgensen, Årslev, der er formand for Danske Prydplanter.

Dermed repræsenterer han danske potteplanteproducenter, GASA Group og private eksportører, som tilsammen eksporterer potteplanter for 2,5 milliarder kroner.

Kaj Jørgensen mener i forvejen, politiske beslutninger er skyld i at gartnerierne konkurrerer med udlandet på ulige vilkår. Blandt andet er de tynget af større energiafgifter end konkurrenterne.

Han tilføjer, at det ikke er muligt at skaffe egnet dansk sæsonarbejdskraft.

Vil protestere

Danske Prydplanter overvejer at sende en protest til udlændingestyrelsen. Den vil uden tvivl få opbakning fra gartnerier, der producerer frugt og grøntsager.

Formanden for Gasa Odense Frugt-Grønt, Mogens Christensen, Bogense, frygter at skattesagerne mod fynske gartnere vil give især bærproducenterne store problemer.

- Til den korte bærsæson er det nødvendigt med plukkere fra Østeuropa. Det er hidtil sket med entrepriseaftaler uden problemer. Men de aktuelle skattesager gør, at jeg vil fraråde producenterne at bruge entreprisemodellen til sagerne er afgjort, siger Mogens Christensen.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.