I det fynske folks tjeneste

Mystik om torsdagskoncerter: Hvornår startede de?

Torsdag aften er det tid til årets anden torsdagskoncert i Odense. Men hvor mange koncerter, det er blevet til i alt, er et mysterie.

'Bali', 'Aksglæde' og 'Sweethearts' spiller i aften torsdagskoncert i Kongens Have i Odense. En tradition, der er cirka 30 år gammel, men præcis hvor gammel traditionen er, er der ingen, der ved.

- Vi kan simpelthen ikke finde ud af, hvornår det er startet. Vi har prøvet at få hjælp fra forkellige musikere og lokale arkiver, men ingen kan huske årstallet, siger Henrik Kragh, kulturkonsulent i Odense Kommune.

Vi kan simpelthen ikke finde ud af, hvornår det er startet

Henrik Kragh, kulturkonsulent, Odense Kommune

Man ved dog, at koncerterne begyndte engang i 80'erne. Dengang foregik det i den lille pavillion i haven, som nu er nedlagt, og så voksede det sig større i løbet af 90'erne.

- Tidligere var koncerterne det eneste udendørs musik-event i Odense. I dag er der mange, men juli er stadig agurketid rent kulturmæssigt, så der er behov for et nært arrangement, der kan samle alle samfundsklasser, siger Henrik kragh.

En havefest

I dag tiltrækker torsdagskoncerterne omkring 5000 gæster, som ikke bare kommer for at høre musik.

- Langt hovedparten kommer for muskken, men der er også en del, der kommer for stemningen. I år forsøger vi at gøre noget mere for dem. Vi sætter blandt andet en masse havestole ud for at gøre det til en havefest fremfor en koncert, siger Henrik Kragh.

Torsdagskoncerterne arrangeres i et samarbejde mellem Odense Kommune og en række lokale sponsorer. Odense Kommune giver 900.000 kroner i tilskud til arrangementerne.

Lokal musik

Hver torsdag i juli spiller tre kunstnere i haven. Som udgangspunkt ønsker arrangørerne at præsentere ét navn fra Odense, ét navn fra Fyn og ét nationalt kendt orkester.

- Vi skal selvfølgelig tiltrække folk med noget musik, de kender. Men vi skal også have vækstlaget med og give dem en chance for at stå på en stor scene som den her, siger Henrik Kragh.

Et af de lokale navne er gruppen 'Bali', som har base i Kulturhuset Rytterkasernen i Odense.

- Det er band, som består af cirka ti medlemmer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Jeg kan love dig, de lever det band med hud og hår. Jeg har sjældent oplevet nogen, der er så engagerede, og de er faktisk også ret dygtige, siger Henrik Kragh.

TV 2/FYN sender live fra koncerten i Kongens Have i Odense torsdag klokken 19.30.

Torsdagskoncerter 2017

6. juli: The Red House, Katinka, Fallulah

13. juli: Bali, Aksglæde, Sweethearts

20. juli: Trailerpark: Jesus, Tårn, Thomas Buttenschøn

27. juli: Demersal, Dør nr. 13, WhoMadeWho

Pladsen åbner klokken 17.00 og musikken starter klokken 18.00.