Mystisk sygdom dræber fynske rådyr

Op mod 80 procent af de fynske rådyr er døde af afmagring og voldsom diarré inden for de seneste år. Forskerne kan ikke finde forklaringen.

De fynske rådyr er ramt af en mystisk sygdom, som har dræbt op mod 80 procent af bestanden inden for de seneste år. Det fortæller DR Nyheder.

Rådyrene er ramt af en voldsom diarré og dør af afmagring og symptomerne minder om en sygdom, som også hærger i Frankrig og Sverige. I Danmark er det kun Fyn, der er ramt, og det vil forskerne gerne finde en forklaring på. Derfor beder Skov- og Naturstyrelsen de fynske jægere om hjælp, når bukkejagten indledes i morgen.

- Vi har uddannet et korps af jægere og schweisshundeførere til at tage prøver få sekunder efter dyrets død. Men vi har brug for informationer om, hvor dyrene er, siger vildtkonsulent Lars Brun til DR Nyheder.

Skov- og Naturstyrelsen skal bruge helt friske prøver fra dyrene, som de så kan sammenligne med prøver fra den meget store og sunde bestand af rådyr på Bornholm.

Vildtkonsulenten understreger, at selvom dyrene er syge, så er de ikke farlige for kæledyr og mennesker.

- Man skal ikke være bange for at blive overfaldet, selv om dyrene opfører sig atypisk og for eksempel går helt op til lader eller i haver. Men selvfølgelig skal man være omhyggelig med hygiejnen, når man har haft med et sygt dyr at gøre, sige Lars Brun.

Oversigt

    Oversigt