Mystisk tøjindsamling

De store humanitære organisationer Dansk Røde Kors og ASF Dansk Folkehjælp advarer mod en stor tøjindsamling, som i de her uger finder sted i Odense.

Det er tilsyneladende østeuropæere som står bag indsamlingen under dække af, at det hele går til et velgørende formål.

Østeuropæerne udgiver sig for at være repræsentanter fra den humanitære litauiske organisation LSB, som er en søsterorganisation til ASF Dansk Folkehjælp. Men den danske søsterorganisation advarer nu kraftigt mod at støtte indsamlingen.

- Der er blevet taget kontakt til den litauiske organisation, hvor de intet kender til den her tøjindsamling i Danmark, siger Kirsten Lindstrøm, som er afdelingsformand for ASF Dansk Folkehjælp i Odense.

Østeuropæerne har været i gang i flere uger, og det er tilsyneladende en yderst velorganiseret indsamling med fortrykte løbesedler, som deles ud i boligkvartererne.

De opfordrer odenseanerne til at stille brugt dametøj, herretøj og legetøj ud til vejen.

- Jeg er faktisk dybt chokeret over, at nogen kan finde på at gå ud og samle ind i et logo som ligner vores eller den litauiske forening. Det synes jeg er skammeligt, siger Kirsten Lindstrøm.

Gav tøjet til Dansk Røde Kors

TV2/FYN har billeder som viser, at LSB putter tøjet i Røde Kors' genbrugsstation.  

Dansk Røde Kors har dog ringen aftale den litauiske organisation, og de undrer sig over, at østeuropæerne er begyndt at aflevere tøj i deres containere.

Normalt oplever Dansk Røde Kors nemlig, at der bliver stjålet tøj fra deres containere, fordi der er store penge at tjene på det i Østeuropa.

Røde Kors tager skarpt afstand fra indsamlingen.

- Vi kan ikke se seriøsiteten bag, og det undergraver jo folks lyst til at give til velgørenhed, siger Lajla Hallundbæk, Formand for Dansk Røde Kors i Odense.

- De kan jo skade de seriøse organisationer meget ved det at folk i god tro giver deres brugte tøj til velgørenhed, og så viser det sig, at det ikke passer. Næste gang vi andre kommer og samler ind, så tror de måske ikke det er rigtigt, siger Kirsten Lindstrøm

TV2/FYN havde en aftale med den litauiske organisation, men de dukkede aldrig op.

Oversigt

    Oversigt