Når mor og far bruger den - så husker teenageren den også: Gør du?

De unge over 12 år er blevet bedre til at huske cykelhjelmen, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Det er blevet mere almindeligt for de ældste skolebørn at spænde en hjelm om hovedet, når de sætter sig på cyklen.
Det viser den seneste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Blandt skoleeleverne over 12 år valgte 35 procent i 2015 at bære hjelm, mens tallet steg til 41 procent i 2016, fremgår det.

quote Det kræver, at forældrene selv tør være rollemodeller og bære cykelhjelm. Ellers er det svært at overbevise børnene om, at de skal gøre det.

Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

 Og der er tale om en markant fremgang, mener Lisbeth Sahl, som er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 - Vi ved, at mange skolebørn ofte vælger at smide cykelhjelmen, når de bliver ældre, så det er utrolig positivt, at flere nu vælger at beholde den på. Det skal de unge og deres forældre have stor ros for, siger Lisbeth Sahl.

 Rådet for Sikker Trafik har tidligere haft fokus på forældrene i forhold til at få flere unge til at køre med cykelhjelm, og det er netop forældrenes rolle, der bliver afgørende, hvis de unges brug af cykelhjelm skal på niveau med de yngste skolebørn.

Har du hjelm på?

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Blandt de 6-9-årige skoleelever bruger 87 procent cykelhjelm, hvilket er næsten dobbelt så mange som eleverne over 12 år.

 Det er uheldigt, da børn over 12 år i stigende grad begynder at transportere sig selv på cykel, siger Lisbeth Sahl.

 - Derfor er vi selvfølgelig heller ikke i mål endnu. Forældrene bliver nødt til at tage deres ledelsesansvar på sig og gøre det klart for deres børn, at alle i familien bruger cykelhjelm.

- Det kræver, at forældrene selv tør være rollemodeller og bære cykelhjelm. Ellers er det svært at overbevise børnene om, at de skal gøre det, siger hun.

 For Jens Lauritsen, som er overlæge ved Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitets Hospital, er der ingen tvivl om, at cykelhjelmene virker.

 - En cykelhjelm kan nedsætte risikoen for hovedskader med cirka 50 procent og alvorlige hovedskader med 70 procent, så det er noget, man bør tage seriøst, siger han.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt