Clean: Fodbold reddede Ken fra stofferne

I 30 år røg Ken Sune Kristiansen hash og tog stoffer. Fællesskabet med andre sindslidende på fodboldholdet CSD Vista holder ham nu fra stofferne.

Motion og fællesskab er ofte en mangelvare for sindslidende. Men i Odense prøver man at gøre noget ved det med et fodboldhold for psykisk syge. 

En gang om ugen mødes 26 mænd til fodboldtræning i Odense. De har det til fælles, at de alle lider af en sindslidelse, eller er tidligere misbrugere.

En af dem er Ken Sune Kristiansen. For tre år siden handlede hans liv kun om hash og stoffer: 

- Det var det samme hver dag. Jeg gik bare og tænkte på, hvordan jeg skulle få fat på det næste stof. Jeg røg også hash og havde gjort det hver dag i 30 år.

Men i dag er det anderledes. For fodboldholdet gav ham et fællesskab og noget at stå op til:

- Der skete et eller andet i mig, der gjorde, at jeg fik lyst til andre ting i min hverdag, siger Ken Sune Kristiansen. 

Struktur i hverdagen

Fodboldholdet hedder CSD Vista, og spillerne kommer fra Odense Kommunes to psykiatritilbud: CSD Odense og Vista Balboa. De lider af sindslidelser som skizofreni, aspergers og autisme:

 - Her kæmper vi sammen om en ting: Vi har alle noget med i bagagen, men her får vi noget energi ud, og vi får bevæget os sammen, siger Flemming Bern, der er træner for holdet. 

For flere af spillerne har fodboldtræningen givet dem den struktur i hverdagen, de har manglet. En af dem er Jacob Hartvig Nielsen, der lider af Aspergers:

-    Jeg får ordnet flere ting i min hverdag. I det hele taget får jeg mere overskud til at ordne de ting, jeg skal i min hverdag.

Fodboldholdet for psykisk syge hedder CSD Vista
Fodboldholdet for psykisk syge hedder CSD Vista
Foto: Sofie Bach

 Fodbold førte til job

Jacob Hartvig Nielsen har tidligere haft svært ved at varetage et job. Men efter han begyndte at spille fodbold for fem år siden, har han fået det bedre, og nu arbejder han i Netto. 

Det er især fællesskabet på holdet, der har hjulpet ham:

-    Der er ikke noget, man skal leve op til. Man kan komme og være den, man nu engang er. Hvis man meldte sig ind i OB eller en eller anden klub, så vil jeg føle, at der var noget at leve op til. 

Ken Sune Kristiansen er også kommet ud på arbejdsmarkedet. Han arbejder nu i Bilka, og han regner med at fortsætte med at spille fodbold mange år endnu:

- Jeg vil blive ved, lige så længe jeg kan. Det er helt sikkert. 

 

Oversigt

    Oversigt