I det fynske folks tjeneste

Nattevagt bliver sparet væk

Det er slut med nattevagter på Plejecenter Egeparken i Nyborg, og det har skabt frygt og frustration blande de ældre.

Byrådet har besluttet at de ikke længere vil bruge 1,2 millioner kroner på at bevare et fast beredskab på to nattevagter, fordi de ikke mener der er opgaver nok.
 
Det faste beredskab erstattes af et "udkørende team", som består af otte nattevagter.

- Hvad bilder de sig dog ind. Hvis kommunen gennemfører besparelsen, så dør de jo, de gamle. Min egen far vil i hvert fald gå helt ned, når han finder ud af det her, siger Mulle Brunhøj-Esbensen, der er formand for Bruger- og Pårørenderådet i Egeparken til Fyens Stiftstidende.
 
Den opfattelse bakkes op af chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo. Han vurderer, at de pårørende har grund til bekymring.

- Hovedparten af de ældre på et plejecenter har et plejebehov. Mange af dem er demente. Det betyder, at de ofte rammes af det, vi kalder "nattekonfusion". De er dørsøgende, kan altså finde på pludselig at søge udenfor og begynde at råbe op, siger han.

Kommunen afviser kritik

Nyborg Kommunes ældrechef Lene Sørensen afviser dog kritikken. Hun mener, at det de udkørende nattevagters rute er tilrettelagt, så de hurtigt kan komme de ældre til hjælp.

- Men det er da rigtigt, at den generelle responstid bliver forøget en smule. Det vil nok tage nattevagterne et par minutter længere at komme over på Egeparken i forhold til nu. Sådan går det, når man harmoniserer - nogen får lidt kortere til hjælpen, andre lidt længere, siger Lene Sørensen.

Formanden for Nyborg Kommunes socialudvalg forstår godt de ældres bekymring, men fastholder besparelsen.

- Vi er jo nødt til at indrette os efter behovet, siger formanden for socialudvalget Erik Christensen.