Nederlag overrasker ikke ryger-Allans advokat

Allan Lykke Jensen får ikke erstatning for mén af rygning fra tobaksindustrien, lyder dom i Højesteret.

Allan Lykke Jensen har tabt sagen om erstatning for mén af rygning til daværende Skandinavisk Tobakskompagni i Højesteret torsdag, men nederlaget kommer ikke bag på eks-rygerens advokat Kira Kolby Christensen.

- Det er ikke overraskende, men det er interessant at høre Højesterets afgørelse, da det er første gang den tager stilling til en systemskadesag, lyder det fra advokat Kira Kolby Christensen, der repræsentere Allan Lykke Jensen, til Ritzau.

Fynboen Allan Lykke Jensen er den første i danmarkshistorien, der har lagt sag an mod tobaksindustrien for de skader, som rygningen har forårsaget. Han krævede 53.000 kroner.

- Det er altid utilfredsstillende ikke at vinde. Men det er en anden begrundelse end i landsretten, siger Allan Lykke Jensens anden advokat Karsten Høj.

- Højesteret har forholdt sig til det juridiske spørgsmål, men også Allan Lykke Jensens situation, siger han.

Det var allerede som 10-årig, at Allan Lykke Jensen begyndte at ryge. Nikotinen fik tag i ham, og han fortsatte med at pulse i knap 50 år. Højesteret vurderer, at han har røget op mod 680.000 cigaretter, da han i gennemsnit har røget 40 smøger dagligt.

Allan Lykke Jensen begyndte at få problemer med helbredet på grund af de mange cigaretter, da han var i 40'erne. Den nu 67-årige fynbo fik blandt andet problemer med potensen, hjertet og blodomløbet i benene.

For 14 år siden lagde han så sag an mod det daværende Skandinavisk Tobakskompagni, som i dag hedder Skandinavisk Holding II. Allan Lykke Jensen røg Prince-cigaretter, og derfor er den nuværende ejer af House of Prince, British American Tobacco, også sagsøgt i sagen.

I Højesteret har Allan Lykke Jensen anklaget tobaksfirmaerne for at Prince-cigaretter indeholder mere nikotin og tjære, end der står i deklarationen. Samtidig mener han ikke, at det var alment kendt frem til 1970, at cigaretter var sundhedsskadelige og vanedannende.

- På det tidspunkt, hvor A (Allan Lykke Jensen, red.) begyndte at ryge, var det almindeligt kendt, at langvarigt forbrug af cigaretter var forbundet med risiko for alvorlige helbredsskader, ligesom det var almindeligt kendt, at det kunne være svært at ophøre med rygning, skriver Højesteret.

Der har været to sager, der minder om Allan Lykke Jensens i Norge og Finland. Tobaksindustrien vandt begge steder.

Oversigt

    Oversigt