Nedtælling: Fire måneder til kolonihaver bryder reglerne

1. januar skal alle kolonihavehuse i Odense være maksimum 60 kvadratmeter. Men der er lang vej endnu, selvom kolonihavebestyrelserne har haft halvandet år til at få styr på tingene.

I knap halvandet år har kolonihaveforeningerne i Odense Kommune haft mulighed for at rette ind efter de regler om beboelserne, som byrådet vedtog i foråret 2016. Men der er fortsat bygninger, som ikke er i nærheden af maksimumstørrelsen på 60 kvadratmeter.

- Nu strammer vi kursen. Det har kørt alt for længe. Langt de fleste som bruger kolonihaverne er lovlydige mennesker, men der er desværre nogle brodne kar. De har fået lov at te sig alt for længe. De laver svimmingpools, bygger alt for stort og gemmer sig bag høje hække. Det er helt imod kolonihave-ånden. Det skal der ryddes op i nu.

Det siger næstformanden i Odense Kommunes By- og Kulturudvalgt, Anders W. Bertelsen (S). I foråret 2016 bsatte udvalget en grænse for bebyggelser i kolonihaver på 60 kvadratmeter. 

Det skete efter det i januar 2016 kom frem, at omkring 600 kolonihavehuse i 30 kolonihaver, der ejes af Odense Kommune, blev vurderet for store. I nogle kolonihaveforeninger var mere end 40 procent af haverne overbebygget.

At få styr på tingene ligger i hænderne på bestyrelserne i kolonihaver.

- Vi forventer virkelig at bestyrelserne i kolonihaveforeningerne samarbejder, så vi får ryddet op i det, så det er i orden 1. januar, siger Amders W Bertelsen, men ser ikke den store vilje til, at de krævede ændringer sker.

- Når man kommer rundt i kolonihaverne i Odense kan man stadig se, at der er bygninger, der er alt for store. Og det ser ikke ud som om, der er nogen, der er gået i gang med det.

Der er således kun fire hele måneder til at det skal være i orden, og Anders W. Berthelsen vurderer 10-15 procent af kolonihaveejerne bryder reglerne. Det store flertal er utilfredse med tingenes tilstand, siger Anders W. Berthelsen, men han ved ikke, hvad der vil ske 1. januar, hvis ikke reglerne er fulgt når 2017 bliver til 2018.

- Jeg er meget spændt på, at se hvor mange der har fulgt ordren pr. 1. januar. Og hvad vi så skal gøre. Hvad har vi så af bemyndigelse og magtmidler? Det må vi se på til den tid, siger han, og kan ikke svare på om politiet vil blive indblandet eller om det overhovedet vil tage sådan en sag alvorligt.

- Det er meget speget, hvad der sker efter 1. januar, men vi har helt klart meddelt kolonihaverne, at det her SKAL bringes i orden. En kolonihave er ikke et villakvarter. Folk flytter ind og betragter det som helårsbolig, laver to etager og svimmingpool osv., siger Anders W. Berthelsen.

By- og forvaltningen har konstateret, at der i kolonihaveforeningen Søndergaards Have i Odense SØ er etableret faste svimmingpools og for høje bygninger.
By- og forvaltningen har konstateret, at der i kolonihaveforeningen Søndergaards Have i Odense SØ er etableret faste svimmingpools og for høje bygninger.
Foto: Google Maps / privatfoto

Oversigt

    Oversigt