Nemmere at slippe for gæld på Fyn

Skifteretterne i Vestdanmark er flinkere til at bevilge gældssanering end kollegerne i den østlige del af landet.

Er man så langt ude økonomisk, at det er svært uden hjælp at se vejen til et gældfrit liv, er det ikke helt lige meget, hvor man bor. Noget tyder nemlig på, at det er nemmere at få en gældssanering, hvis man bor i Esbjerg, end hvis man bor i Storkøbenhavn.

Sidste år fik 102 en gældssanering i skifteretten i Esbjerg, mens tallet lå på 103 ved Sø- og Handelsretten i København. Og det på trods af, at indbyggertallet er cirka seks gange større i København.

Det er revisor Jørgen Juel Hansen, der har samlet tallene via Statstidende. Og han undrer sig såre over, at tallet for gældssaneringer stort set er det samme de to steder. I 2009 var tallet for Esbjerg 72, mens det for København lå på 78.

- Det viser, at behandlingen for en gældssanering er ikke ensartet i Danmark. Lovgivningen er ens for alle i hele landet - men behandlingen for sagerne er ikke den samme, siger han.

Og det er ikke kun Esbjerg, der skiller sig ud i statistikken. I Odense fik 94 en gældssanering sidste år på trods af, at der bor væsentlig færre her end i hovedstadsområdet.

I Odense er lederen af skifteretten Lisbeth Madsen ikke i tvivl om, at der er forskel på den måde, der bliver givet gældssanering. Men hun understreger, at man ikke bevist behandler sagerne forskelligt.

- Generelt vil jeg ikke sige, at vi er mere blødsødne i Odense end andre steder. Men der kan være sager, hvor skønnet om en gældssanering eller ej vægtes forskelligt, siger Lisbeth Madsen.

Oversigt

    Oversigt