Nøgen konge - H.C. Andersen-eventyr på russiske omveje

H.C. Andersen, Rusland og Adolf Hitler. Det er ikke en kombination, vi er vant til at høre om, men det sker nu på Odense Teater.

- Det er jo meget løst endnu.

Instruktør Anders Lundorph er lidt i tvivl om, hvilken scene der skal vises for pressen forud for forestillingen "Den nøgne konge". Han og skuespillerne har nemlig kun været sammen i tre dage, så der er mange brikker, der mangler at falde på plads.

I det hele taget er der mange ting, der ikke er, som de plejer at være for skuespillere og scenefolk på Odense Teater. De er nemlig rykket ud af de vante rammer i teaterbygningen på Jernbanegade for at lave en udendørsforestilling i forbindelse med H.C. Andersen Festivals.

- Det er slet ikke, som det plejer at være. Det er lige modsat. Det er intenst, forklarer skuespiller Anders Gjellerup Koch, der ligesom de andre skuespillere går rundt i spraglede undertøjslignende kostumer.

Instruktøren beslutter sig for at vise et uddrag af kyssescenen, hvor en prinsesse forlanger at få hele firs kys af den charmerende svinedreng, så skuespillerne træder op på den let buede udendørsscene, der kunne minde om toppen af en bred togvogn.

 

quote Det er en helt anden oplevelse at se teater udendørs. Det har en helt anden ramasjang over sig. Det er vildere og mere råt

Jens August Wille, teaterdirektør

For teaterdirektør Jens August Wille giver det rigtig god mening at lave en udendørsforestilling, selvom man får vejret som en uforudsigelig faktor.

- Det er en helt anden oplevelse at se teater udendørs. Det har en helt anden ramasjang over sig. Det er vildere og mere råt, forklarer han.

Forestillingen "Den nøgne konge" er baseret på hele tre H.C. Andersen-eventyr. Svinedrengen, Kejserens nye klæder og Prinsessen på ærten. Men undervejs har den været en omvej gennem Rusland, hvor forfatteren Jevgenij Schwartz har skrevet den. Det foregik i 1934, hvor hans fortælling var stærkt præget af Europas problemer på det tidspunkt.

- Så i virkeligheden fortæller den også en historie om magtmennesker. Og der er nogle klare referencer til Hitler i den også. Blandt andet brænder de bøger af, og de taler om det at være en ægte prinsesse, hvor det i virkeligheden handler om at have den rigtige race og være et rigtigt menneske, fortæller Anders Lundorph.

Ialt har skuespillerne kun ti prøvedage til at få forestillingen gjort flyveklar. Men tidspresset kan være gavnligt, mener instruktøren.

- Man får noget, når man skal gøre ting hurtigt. En lyst til bare at springe ud i det, og så springer man nogle af de led over, hvor man overtænker ting. Det giver en helt særlig energi, når ting går hurtigt.

Selvom der kun er kort tid til arbejdet, vil skuespiller Anders Gjellerup Koch ikke kalde det discount-teater. 

- Nej, det vil jeg ikke kalde det. Det er jo en måde at lave commedia dell'arte, som er en slags gadeteater, på. Og det er supersjovt, siger han og skynder sig videre til en ultrakort pause, inden prøverne fortsætter.

 

Oversigt

    Oversigt