I det fynske folks tjeneste

- Nogle danske ord lyder som kinesisk

25 udledsagede flygtningedrenge flyttede ind på Børnecenter Hundstrup i December 2015 - og nu skal de til at lære det danske sprog.

- Solen skinner i dag, sådan lyder det i kor fra de fem drenge, der sidder klar til at få undervisning på Vestermarkskolen.

Drengene sidder koncentrerede, der bliver læst højt, skrevet på tavlen og gentaget, men det er ikke en almindelig undervisningstime eller skole.

På Nymarkskolen er det nemlig 25 udledsagede flygtninge drenge fra Børnecenter Hundstrup, der skal lære det danske sprog.

- Lærerne er meget gode. De er gode til at undervise. Og jeg føler, at de vil mig det bedste ligesom en ven, fortæller Sohail Nazar, der er kommet til Danmark som flygtninge fra Afghanistan uden sin familie.

Drengene har boet på Børnecenter Hundstrup siden decemeber 2015, og de startede med undervisningen på Vestermarkskolen den 15. januar 2016.

Drengene står hver især en gang om ugen for at tilberede frokosten, som de sammen spiser på Vestermarkskolen. 

 

Jeg elsker skolen. Det danske sprog er ikke nemt, men jeg prøver at lære det, siger Yasser Sekandari. 

Yasser Sekandari fra Etiopien har gået i 7. klasse i sit hjemland - og han er derfor glad for at kunne gå i skole i Danmark også.

- Jeg elsker skolen. Det danske sprog er ikke nemt, men jeg prøver at lære det, siger Yasser Sekandari. 

"Vi oplever nogle dybt motiverede drenge" 

Drengene er delt op i tre klasser, som er inddelt niveaumæssigt.  

Ifølge skoleleder Morten Anderson var det nogle helt andre drenge, han mødte første gang for fem måneder siden:  

- Det var for det første nogle drenge, som lige havde haft en ordentlig rejse. De var faktisk fysisk noget mindre og trætte. Og så var de også landet et sted, hvor de ikke kunne kommunikere på nogen som helst måder, forklarer han. 

Men han ser stor fremskridt hos drengene, og det er gået stærkt med at lære det danske sprog:  

- Der er sket noget siden. De har fået lidt mere fysik. De er blevet lidt stærkere nogle af dem, og nogle af dem er faktisk vokset, og de har taget lidt på - på den gode måde. Og nu kan vi faktisk udtrykke og kommunikere med hinanden på sådan enkelt dansk

Vi oplever nogle dybt motiverede drenge, som overrasker os hver dag i forhold til det store savn og de tristheder, som nogle af dem bærer på, skoleleder, Vestermarkskolen, Morten Anderson

Blandt de 25 drenge er der kun få der har engelskkundskaber. Nogle af flygtningedrengene har aldrig gået i skole i deres hjemland. 

- Vi er meget, meget glade for vores hverdag med drengene. Vi oplever nogle dybt motiverede drenge, som overrasker os hver dag i forhold til det store savn og de tristheder, som nogle af dem bærer på, siger skoleleder Morten Andersson og fortsætter:

- At man så samtidig kan have så stærk en dicsiplin, vilje og målfasthed,  det  er meget inspirerende for sådan en som mig, som har undervist elever i rigtig mange år, siger skolelederen fra Vestermarkskolen. 

Store drømme for fremtiden 

Drengene går hver dag i skole fra klokken 8.15-15. Dagen starter med morgenmotion og sang. Derudover er der stor fokus på danskundervisningen. 

- Det danske sprog er ikke nemt, men jeg vil prøve at lære det, forklarer Yasser Sekandari fra Etiopien

- Nogle danske ord lyder som kinesisk, siger Sohail Nazar. 

Men på trods af, at drengene lige nu har svært ved at udtale ø, å og æ, er drømmene for fremtiden store:

- Hvis man læser, så kan man nå et sted i livet. Uden uddannelse kan man ingenting. Jeg vil gerne først og fremmest lære sproget og så forsøge at blive læge, ingeniør eller journalist, fortæller Sohail Nazar, der ikke havde mulighed for at gå i skole i Afghanistan. 

Jeg vil gerne være politibetjent, forklarer Yasser Sekandari, der har boet i Etiopien, men som oprindeligt er fra Somalia. 

Drengene fra Børnecenter Hundstrup har ikke nogen værge endnu. Og da de er mindreårige har centerlederen besluttet, at vi ikke må nævne deres rigtige navne.  

Børnecenter Hundstrup 

  • Der bor lige nu omkring 25 uledsagede mindreåige flygtninge drenge på Børnecenter Hundstrup.
  • Der bor 3-4 drenge per værelse. 
  • Størstedelen af beboerne er fra Afghanistan. Men der er også enkelte beboere fra Iraq, Etiopien og Kurdistan. 
  • Drengene bliver kørt frem og tilbage med bus til skolen fra mandag-fredag.