I det fynske folks tjeneste

Nordeuropas bedste dirigenter i stor konkurrence på Sydfyn

I tre dage vil det summe af sang og musik i Svendborg, når 18 af de bedste unge dirigenter fra Nordeuropa dyster om at blive den bedste.

De store armbevægelser er taget i brug i disse dage i Svendborg, når 18 unge dirigenter fra hele nordeuropa deltager i dirigentkonkurrencen Northern Choir Conducting Competition 2017. Dirigenternes svar på et ungdoms EM. 

I tre dage skal dirigenter fra 10 forskellige lande guide og lede kor-sangere fra DR VokalEnsemblet, Det Fynske Kammerkor og to sydfynske amatørkor. 

- Det bliver en stor udfordring for de deltagende. De skal lede top-professionelle sangere, men også nogen, der kun gør det på hobby-niveau. De skal få sangerne til at skabe musik på en måde, så publikum og ikke mindst dommerne kan mærke dem som dirigenter, siger Povl Balslev, leder af SyngSydfyn. 

 

Konkurrencen 

I tre dage skal 18 unge dirigenter dyste om at blive nordeuropas bedste. 

10 forskellige lande i Nordeuropa er repræsenteret. 

Deltagerne skal være født efter 1980. 

Tirsdag er 18 dirigenter med i konkurrencen, onsdag er der kun ni, og når finalen finder sted torsdag, er der kun tre tilbage. 

Vinderen får 3000 euro, anden pladsen løber med 2000 euro og tredjepladsen kan gå hjem med 1000 euro. 

 

Første konkurrence nogensinde

Det er første gang Northern Choir Conducting Competition afholdes i en form, hvor hele Nordeuopa deltager. For tre år siden blev der arrangeret en lignende konkurrence for de skandinaviske lande, som blev afviklet med succes. 

- Det blev modtaget rigtig godt af både dirigenter og publikum sidste gang. Derfor har vi valgt at udvide det til hele Nordeuropa og håber på samme succes, siger Povl Balslev. 

Selvom det er en konkurrence for dirigenter i de Nordeuropæiske lande, er kravet blot, at de skal bo eller studere i landet. Derfor er der også deltagere fra for eksempel Japan, og det hænger sammen med, at Nordeuropa er værd at flytte til, hvis man vil gøre karriere som dirigent. 

- Der er en stor tradition inden for faget i Norden. Det lokker mange dygtige til. Og det er toppen inden for målgruppen, der kommer til Sydfyn. Vi har valgt mange dygtige fra på forhånd, siger Povl Balslev. 

 

Arrangør med åndenød

Northern Choir Conducting Competition startede tirsdag med den indledende runde, hvor dirigenterne skulle lede Det Fynske Kammerkor. Her blev 18 deltagere til ni. 

Onsdag bliver konkurrencen spidset til, når ni skal reduceres til tre. De skal blandt andet lede DR VokalEnsemblet. Ved finalen torsdag skal de tre finalister lave og lede en 20 minutters koncert. 

Det bliver med andre ord tre dage fyldt med musik og sang, hvor dirigenter er på arbejde fra tidlig morgen til sen aften. 

- De skal knokle for at vinde. Men jeg glæder mig meget. Det er stort at stå i spidsen for, men jeg har også lidt åndenød over at være arrangør, siger Povl Balslev, der også er ansvarlig for juryen, der ellers består af to danskere, en svensker og en englænder.

 

Arrangementet er gratis og foregår i Guldsalen i Borgerforeningen og Vor Frue Kirke i Svendborg. 

Fyn Live og Signe Ryge sender fra konkurrence onsdag klokken 19.30. Det kan du se på TV 2/FYN Nyhedskanalen.