Nordfyn: S og SF overvejer samarbejde

En af de mere kontroversielle konstitueringer ved kommunalvalget i 2009 foregik på Nordfyn. Det socialdemokratiske bagland smuldrede få timer før selve konstitueringsmødet, og dermed gik borgmesterposten til en venstre-mand. Nu overvejer socialdemokraterne og SF at forene kræfterne forud for det kommende valg.

Selvom det er tre år siden sidder erindringen om, hvordan magten blev fordelt i Nordfyns kommune stadig i kroppen.

- Konstitueringen var en katastrofe, og der har været gnidninger i hele perioden mellem partierne, siger borgmesterkandidat for socialdemokraterne, Kim Johansen.

Da stemmerne var talt op, kunne den socialdemokratiske Jørgen Simonsen med støtte fra Venstre og De Konservative sætte sig på borgmesterstolen. Troede han. To socialdemokrater forlod i sidste øjeblik partiet, og den mulighed greb Morten Andersen fra Venstre og lavede et alternativ konstitueringsflertal.

- Det var ikke kønt. Det var et vælgerbedrag og ubehageligt at være vidne til, siger SF?eren Steen Brydegaard.

Men nu kigger politikerne fremad, og den nye spidskandidat for socialdemokraterne frygter ikke, at hans bagland falder ham i ryggen igen.

- Vi har slået en streg i sandet og kigger fremad. Jeg er helt sikker på mit bagland og alle arbejder efter den samme linje, lyder det sikkert fra Kim Johansen.

En af årsagerne til, at de to socialdemokrater umiddelbart efter valget forlod gruppen var angiveligt, at Jørgen Simonsen ikke havde talt med SF, inden han indgik en aftale med Venstre og De Konservative. Men både S og SF er åbne over for et samarbejde forud for valget i 2013.

- Vi vil forsøge at få en rød blok til at få magten, og vi satser på et samarbejde med SF, De Radikale og Nordfynslisten. Men vi er også parate til at samarbejde med andre partier, siger Kim Johansen.

Hos SF er der også velvillighed til at se på et bedre samarbejde mellem de røde partier.

- Det kunne da være en spændende tanke, hvis vi kunne fortælle vælgerne sammen, at vi går efter at få en såkaldt rød borgmester, lyder det fra Steen Brydegaard.

Oversigt

    Oversigt