I det fynske folks tjeneste

Nu kan Hussein læse: Handikappede underviser på HCA Skolen

På H.C. Andersen Skolen gæsteunderviser tre handikappede personer fra Odense Værkstederne 40 elever med fysiske og psykiske indlæringsvanskeligheder. Resultaterne er fantastiske.

00:32

- Her er Nini. Nini er en kakadue. 

Hussein Ali Issa er syv år og går i 0. klasse på H.C. Andersen Skolen i Odense. Han døjer som 39 andre elever i de yngste klasser på skolen med forskellige fysiske og psykiske indlæringsvanskeligheder. 

Læs også Tak for nu: 9. klasser lod det regne med karameller

Derfor samarbejder H.C. Andersen Skolen med Odense Værkstederne om ekstra hænder i Hussein Ali Issas og de øvrige klasselokaler. De ekstra hænder sidder på tre personer, der alle selv er fysisk handikappede.

- Jeg har lært om Nini. Hende der duen, siger Hussein Ali Issa.

Det er ikke nemt for den syv-årige dreng at læse, og han staver sig gennem historien om kakaduen Nini. Derfor får han ekstraundervisning og hjælp fra Odense Værkstederne. Hver dag fra klokken 8.30 til 12 underviser de tre udsendte gæstelærere eleverne i at regne, læse og udtale. En af dem er Pernille Møller Jensen.

- Jeg er selv lidt ordblind og har selv været hende i skolen, som har siddet nede bagved og måske ikke helt forstået det første gang, eller skulle have det forklaret på en anden måde. Jeg har prøvet at sidde og føle mig dum. Derfor synes jeg, det er så vigtigt at give nogen den rigtige skolestart, fortæller hun. 

Læs også Indvandrerbørn halter bagud med halvandet år i skolen

Læser tidligere

Og de ekstra lærere hjælper eleverne. Det siger Kenn Due, der er lærer på skolen og manden, som fik ideen til samarbejdet med Odense Værkstederne.

- Vi gik fra at have 80 procent svage læsere til at have 100 procent gode læsere, som kunne de 120 mest brugte ord på dansk, forklarer han. 

Samarbejdet har kørt i et år, og resultaterne viser allerede, at en halv times fokus fra én af ekstraunderviserne om dagen har stor betydning for eleverne. Mange har lært at læse, før skolen regnede med, at de kunne. 

Hussein Ali Issa er én af de elever, der nu nemt kender de mest brugte danske ord. Han er blevet så dygtig, at han snart flytter klasse og ikke længere har brug for særlig undervisning. 

04:51

Projektet er ikke kun gavnligt for eleverne, mener rådmand Brian Skov (Enhedslisten). - Det giver nogle mennesker, vi ellers tidligere havde pakket ind i vat og gemt væk i kommunale tidbud, en mulighed for at bidrage, siger han til TV 2/FYN.

Luk video