Droner sparer landmænd for tab: Nu kunne alle græskar tælles med

Med droner, satellitter og markrobotter bliver landbruget stadigt mere effektivt. Forskere har hjulpet fynsk gods med optællingen af græskar.

Med ny teknologi har Nordeuropas største græskaravler på Fyn på sine marker fundet 40.000 græskar flere, end han vidste, han havde.

quote Vi har græskar på 70 til 80 hektar og ingen muligheder for at tælle dem ellers.

Frants Bernstorff-Gyldensteen, ejer, Gyldensteen Gods

Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse har forskere fra Syddansk Universitet (SDU) optalt de omkring 400.000 orangerøde græskar, som pryder markerne på Gyldensteen Gods på Nordfyn.

Det er højsæson lige nu for salget af græskar, som så til gengæld falder drastisk i værdi efter halloween den 31. oktober.

Derfor er det guld værd for græskaravler Frants Bernstorff-Gyldensteen at vide, at han roligt kan sælge de ekstra 40.000 græskar, som dronerne har vist, ligger derude.

- Vi har græskar på 70 til 80 hektar og ingen muligheder for at tælle dem ellers. Nu har vi kunnet planlægge salget meget bedre og opnå en økonomisk ekstragevinst, siger han.

Teknologi hjælper med overblikket

Projektet er endnu et signal om den hast, hvormed det moderne landbrug bevæger sig mod brug af ny teknologi og automatisering.

- At tælle græskar med droner er ikke så svært, siger forsker i computervision, lektor Henrik Skov Midtiby fra SDU Dronecenter

- Andre ting er mere komplicerede og kræver, at droner, satellitter og markrobotter arbejder sammen, så man for eksempel kan så eller sprøjte markerne meget mere præcist.

Milliongevinst for landbrug

Det er ikke første gang, at droner er med til at tælle græskar på Nordfyn.

Men efter succesen med græskarrene både sidste år og i år skal dronernes hjælp nu bruges andre steder på godset også. 

Forskerne har nemlig rettet øjnene mod andre afgrøder på Gyldensteen Gods. Til formålet har de modtaget knap 15 millioner kroner i udviklingsmidler fra Miljø- og Fødevareministeriet til at optimere udbyttet af løg og korn.

- Med stadigt større landbrug har landmanden ingen mulighed for at overskue væksten eller ukrudt og skadedyr på tæt hold. Men samtidig er hurtig indsats en stor fordel i bekæmpelse af skadedyr og ukrudt, siger Henrik Skov Midtiby.

En rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet viste i foråret, at landbruget kan opnå en gevinst på mellem 255 millioner og 1,2 milliarder kroner årligt ved at udnytte teknologier som droner og satellitfotos til præcisionslandbrug.

Oversigt

    Oversigt