Nu stemmer de unge: Hvad tror du, de stemmer?

I 2015 vandt Venstre og blå blok. Førstegangsvælgere ved folketingsvalg stemmer dog i højere grad socialistisk. Hvordan tror du, det går ved skolevalget?

Tre uger med valgkamp, heftige debatter og specifikke mærkesager er ved at nå sin afslutning. 63.000 skoleelever fra hele landet kan torsdag stemme, og det gælder også eleverne i 8. - 10. klasse på 54 fynske skoler.

Prøvevalget blandt de ældste elever i folkeskolen skal give et praj om fremtidens magtfordeling i Folketinget. Hvordan tror du, at de unge stemmer ved dagens valg?

Der er 10 partier, de kan stemme på ved dagens skolevalg: Enhedslisten, SF, Alternativet, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

I afstemningen herunder kan give dit bud på, hvad du tror, at de unge stemmer?

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sådan stemte de unge ved det seneste valg

I 2015 blev Venstre valgets klare vinder med 27 procent af stemmerne. Socialdemokraterne, der dengang blev ledet af statsminister Helle Thorning-Schmidt, blev stemt ind på andenpladsen med 17 procent af stemmerne.

Blå blok snuppede også den samlede sejr på Christiansborg med 105 mandater mod rød bloks 74.

Til gengæld viser analyser, at førstegangsvælgere mellem 18 og 21 år - altså nogle år ældre end folkeskoleeleverne - i højere grad stemmer socialistisk. Med andre ord er der stor forskel på, hvad de unge stemmer på, når der er valg, og det kan adskille sig fra resten af befolkningen. 

Minister til valgfest på Fyn

Torsdag aften er der valgfest. På Korinth Efterskole deltager undervisningsminister Merete Riisager (LA), hvor hun holder oplæg om folkeskolen og demokrati.

- Jeg er meget imponeret over den indsats, som både lærere og elever lægger for dagen med skolevalgsforløbet. Eleverne var for eksempel engagerede og spurgte lystigt til forskellige mærkesager til den paneldebat, som jeg overværede på en skole. Det er et tegn på, at eleverne har taget Skolevalg til sig og går op i det, siger Merete Riisager til TV 2/FYN.

Erfaringerne fra tidligere skolevalg er, at de deltagende elever fik en styrket viden om politik og fik styrket deres selvtillid.

 
 
Foto: Christina Vibe Jensen

Du kan følge valgaftenen på TV 2/FYN og TV 2/FYN Nyhedskanalen torsdag aften og få valgresultatet for Skolevalget 2017.

 

 

Oversigt

    Oversigt