Nul skat fra store fynske virksomheder

I følge en ny skatteliste fra Skatteministeriet er selskabsskatten lig nul kroner fra fx 3C Holding, Jensen?s Food Group, H.J. Hansen Holding og Nielsen & Nielsen Holding.

Det ser tilsyneladende rigtigt skidt ud for det fynske erhvervsliv. I hvert fald hvis man skal bedømme virksomhederne ud fra deres evne til at betale skat.

3C Holding er ejet af Fyns rigeste mand, Niels Thorborg. Han har en milliardformue, men hans selskab, 3C Holding, der blandt omfatter Léasy A/S, Odense Sport & Event A/S, D:E:R A/S og 19 andre selskaber, betalte i 2011 nul kroner i selskabsskat.

Søg selv i skattelisten her

Bedre ser det ikke ud for Jensen?s Food Group A/S, der blandt andre omfatter Jensen?s Bøfhus A/S, Franck A A/S og Skoven Ejendomme A/S. Kæden er ejet af Palle Skov Jensen, og selskabsskatten i 2011 var nul kroner.

161.000 selskaber på listen

Det er første gang, at Skat offentliggør skattebetalingen i samtlige af landets 161.000 firmaer, og i erhvervskredse raser man over udsigten til nu at blive sat i en "skattegabestok".

Her er holdningen, at virksomhederne betaler den skat, som de skal. Listerne kaldes misvisende og kontraproduktive.

En af Fyns gamle hædrekronede virksomheder er H.J.Hansen, der blandt andet står bag handel med vin og skrot betalte heller ikke selskabsskat i 2011. I følge Skats liste blev der i 2011 trukket et underskud på 42 millioner kroner fra indkomsten.

- Det hænger sammen med at vi har haft nogle dårlige år på grund af finanskrisen, siger direktør i H.J. Hansen, Jens Hempel-Hansen

IAI Holding A/S driver Andresen Towers A/S, Ib Andresen Industri A/S og Nyborg Steel Terminal A/S. Selskabsskatten i 2011 var nul kroner.

Rigmanden Frank Uhrenholt står bag F. Uhrenholt Holding A/S. Selskabet omfatter 48 forskellige aktie- og anpartsselskaber. Moderselskabet F. Uhrenholt Holding A/S betalte i 2011 nul kroner i skat.

The Way Forward Aps omfatter blandt andre Kjaer & Kjaer Group A/S i Svendborg. Selskabet betalte nul kroner i skat sidste år.

Håber at presse selskaberne

Regeringen har sammen med Enhedslisten indført de åbne skattelister. Formålet er at hr. og fru Danmark kan følge med i, hvor meget - eller hvor lidt - selskaberne betaler i selskabsskat herhjemme.

Håbet er tilsyneladende, at man kan presse de selskaber, der ikke betaler selskabsskat i Danmark, til at finde pengepungen frem.

Men i følge erhvervs- og investeringsrådiger, Niels Jørgen Hansen, er der ingen grund til forargelse over at selskaberne ikke betalte skat sidste år.

- Man skal ikke være forarget. Det er fordi virksomhederne har tabt penge i kriseårene 2008-2009, og de underskud kan de overføre til 2011. Man kan ikke betale skat hvis man ikke har tjent penge, siger Niels Jørgen Hansen

Skattebetalere på Fyn

Men der var også fynske virksomheder, der betalte skat sidste år.

Micro Matic A/S er sammen med fire andre selskaber omfattet af Nielsen & Nielsen Holding A/S. I følge Skatteministeriets liste betalte selskabet 114.250 kroner i skat i 2011.

Rolf Barfoed Holding ApS, der omfatter omkring 22 selskaber inden for ejendomsadministration og ejendomsinvesting betalte hele 11,5 millioner kroner i skat sidste år.

Bidrager med meget andet end skat

Men selvom mange store fynske virksomheder ikke betalte selskabsskat i 2011, så bidrager virksomhederne alligevel betydeligt til samfundet, mener Niels Jørgen Hansen.

- Selskabsskatten udgør kun en lille del af det virksomhederne bidrager til i samfundet De skaffer job, de skaffer varer som der bliver betalt moms af, de sælger varer til udlandet og skaffer valutaindtjening, siger Niels Jørgen Hansen.

Søg i skattelisten her

Oversigt

    Oversigt